1 september betekende voor het revalidatieteam in AZ Turnhout niet enkel de start van een nieuw schooljaar.

Het was ook de dag waarop ze eindelijk weer aan de slag konden op hun eigen afdeling. De revalidatieafdeling SP loco sloot vorig jaar in het begin van de tweede golf, zodat het zorgteam mee kon werken op de Covid-dienst.

Nu heropent de afdeling weer, na een sluiting van een jaar.

Covid-patiënten hebben meer zorg nodig dan een doorsnee patiënt in een ziekenhuis. Daarom besloot AZ Turnhout bij de start van de tweede Covid-golf om de revalidatiedienst SP loco te sluiten.

Zo kwam er een heel zorgteam vrij dat mee kon instaan voor de verzorging van Covid-patiënten op de Covid-dienst pneumo. In totaal werkte het team van SP loco 11 maanden op deze Covid-dienst.

"Het was niet evident voor mijn team", vertelt hoofdverpleegkundige Ine Vos. "Plots moesten we acute zorg verlenen aan zwaar zieke Covid-patiënten. Een dag op onze revalidatieafdeling ziet er helemaal anders uit.

Het was zwaar werk, zowel fysiek als emotioneel. Je staat vaak machteloos tegen de ziekte. Dat heeft een grote indruk op ons nagelaten.

Gelukkig werkten we samen met het verpleegkundigenteam pneumologie. Dat team is gespecialiseerd in de zorg voor longpatiënten. Zij deelden hun expertise met mijn team SP loco.

Wij brachten het team van pneumologie dan weer veel vaardigheden en kennis bij over revalidatiezorg. Door de gemiddeld lange ziekenhuisopnames was revalidatie ook een belangrijk aspect in de zorg voor Covid-patiënten. Onze samenwerking was dus een grote meerwaarde. We sloegen de handen in elkaar en zorgden voor een kwaliteitsvolle, professionele zorg.

We zijn heel blij om na een jaar weer terug te kunnen keren naar onze dienst en weer revalidatiezorg aan te bieden aan onze gekende groep patiënten. Toch zullen we het pneumoteam enorm missen", besluit Ine.

"We hebben veel steun aan elkaar gehad en hebben een band opgebouwd die er voor altijd zal zijn. Samen hebben we dingen beleefd die we nooit zullen vergeten."

Vakantie

De Covid-dienst pneumo kon in juni 2021 de deuren sluiten. Door het lagere aantal ziekenhuisopnames van Covid-patiënten was het niet langer nodig om een hele Covid-dienst open te houden.

Het team van SP loco werkte tijdens de zomer op andere plaatsen in het ziekenhuis. Zo kon iedereen een paar dagen of weken verlof nemen in de zomervakantie, zonder dat de zorgverlening eronder zou leiden.

Heropening

Patiënten kunnen weer terecht op de revalidatiedienst SP loco. "Patiënten kunnen bij ons revalideren na een ingreep, bijvoorbeeld aan de heup, knie of schouder," vertelt revalidatiearts dr. Yannick Bielen.

"Ook patiënten die een lidmaat amputatie hebben moeten ondergaan, bijvoorbeeld door vaatlijden, revalideren bij ons tot wanneer ze zo zelfstandig mogelijk terug naar de huis kunnen keren. We bieden ook revalidatie aan patiënten met een verzwakte conditie of bij meer dramatische revalidatienoden na bijvoorbeeld een ongeval.

Tijdens de sluiting van SP loco konden een aantal van deze patiënten terecht op onze andere revalidatiedienst voor neurologische aandoeningen. Maar de meesten van hen moesten we doorverwijzen naar andere revalidatieprogramma's in de omgeving.

We zijn blij dat we hen weer dicht bij huis een revalidatie op maat kunnen aanbieden", besluit dokter Bielen.

Dankzij de heropening van SP loco zijn er weer 20 bedden in AZ Turnhout voor patiënten die revalideren na problemen aan het bewegingsstelsel."  Foto's H. Voeten / Nnieuws.