Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AZ Turnhout : "Make Sense Campaign zet deze week hoofd-halskanker in de kijker"

AZ Turnhout - archief

Hoofd-halskanker is in België de 4e meest voorkomende kanker bij mannen en de 9e meest voorkomende kanker bij vrouwen. De Europese Make Sense Campaign loopt van 18/9 tot 24/9 en wil het breed publiek sensibiliseren en informeren over deze steeds vaker voorkomende vorm van kanker. 

De diagnose hoofd-halskanker wordt het meest gesteld bij de 65+ populatie. Maar de jongste jaren is er een tendens  dat ook jongere mensen zoals jonge veertigers,  dit type kanker krijgen en daarom is sensibilisering nodig.

Hoofd-halskankers zijn kankers die voorkomen in de mond, neusholte, keel, speekselklieren, stembanden, lippen of sinussen.

“Deze vorm van kanker heeft vaak een enorme impact op de patiënt en zijn naasten. Vaak is het spreken, slikken en eten tijdelijk verstoord.

Jammer genoeg worden 2 op de 3 van alle hoofd-halskankers vastgesteld in een vergevorderd stadium.” legt oncoloog dr. Michel Martens uit. “Maar wanneer de diagnose en behandeling tijdig starten kan 80 tot 90% van de patiënten overleven. Dat is aanzienlijk. Daarom dat we ook in AZ Turnhout tijdens de Europese campagneweek extra aandacht willen schenken aan het herkennen van symptomen van hoofd-halskanker.”

Dr. Griet Gevers is NKO-arts en legt uit dat symptomen makkelijk te herkennen zijn: “Er tijdig bij zijn is de boodschap. Raadpleeg zeker een arts als je gedurende drie weken één van deze symptomen herkent: een pijnlijke tong, niet-genezende aften en/of rode of witte stipjes in de mond, keelpijn, aanhouden heesheid, pijnlijk en/of moeilijk slikken, gezwollen klieren in de hals of neusverstopping aan één kant en/of neusbloedingen. Het klinisch onderzoek maakt vaak al bij een eerste consultatie duidelijk of er verder onderzoek nodig is.”

In AZ Turnhout behandelen we jaarlijks ongeveer 100 patiënten met hoofd-halskanker. De meest voorkomende vorm treedt op in de mondholte, de keel en het strottenhoofd. De behandeling in AZ Turnhout gebeurt reeds 15 jaar multidisciplinair dwz met verschillende diensten samen zoals oncologie, NKO, psychologen, sociaal medewerker, diëtisten en logopedisten.

Tijdens de Make Sense Campaign organiseren de oncologische diensten en NKO een proevertjesdag op 21/09 tussen 14 en 16 uur. Hier kunnen patiënten en hun naasten advies inwinnen bij artsen, logopedisten en diëtisten. Ook zullen enkele firma’s aanwezig zijn met speciale voeding en hulpmiddelen. Meer info op www.azturnhout.be/agenda.

 

 

 

 

AZ Turnhout - archief

Deel dit artikel