Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AZ Turnhout opent dialysecentrum in Hoogstraten

AZTurnhout

AZ Turnhout opent op 19 september een dialysecentrum in ‘t Gastenhuys op zorgcampus Stede Akkers in Hoogstraten. In dit nieuwe centrum kunnen verpleegkundigen en artsen van AZ Turnhout patiënten met eindstadium nierfalen dichtbij huis behandelen.

Op termijn zal het ziekenhuis ook starten met raadplegingen in Hoogstraten. AZ Turnhout heeft namelijk ook enkele consultatieruimtes in het nieuwe Gastenhuys. “Dialyse is een vorm van niervervangende therapie voor patiënten waarvan de eigen nieren om de één of andere reden falen”, vertelt nierspecialist dr. Hylke de Jonge van het AZ Turnhout.

“Als je nieren niet goed werken, worden afvalstoffen onvoldoende uitgescheiden en ontstaan er problemen met de zout- en vochthuishouding van je lichaam. Bij nierfalen is de werking van de nieren zo ernstig beperkt dat de nierfunctie moet worden overgenomen om te voorkomen dat afvalstoffen en vocht opstapelen waardoor je jezelf als het ware begint te vergiftigen.”

“De meest gebruikte vorm van dialyse is hemodialyse. Dat is ook wat we in Hoogstraten zullen doen”, vervolgt dr. de Jonge. “Tijdens de dialyse wordt het bloed van de patiënt gezuiverd en het teveel aan vocht verwijderd met behulp van een kunstnier in een machine. Vervolgens krijgen de patiënten hun gezuiverd bloed terug. Onze patiënten moeten meestal 3 keer in de week naar dialyse komen. Een sessie duurt gemiddeld 4 uur. Daarom is een centrum dichterbij huis een grote meerwaarde voor de mensen uit regio Hoogstraten.”

Waarom Hoogstraten?

“In ons gloednieuwe zorggebouw ’t Gastenhuys bieden wij aan de specialisten van AZ Turnhout en aan de patiënten een hedendaagse accommodatie, die qua comfort en uitrusting aan de hoogste standaarden beantwoordt”, zegt Marc Van Aperen, burgemeester van Hoogstraten. “De Hoogstraatse nierpatiënten sparen zo veel tijd uit. En ook voor de inwoners van buurgemeenten van Hoogstraten als Rijkevorsel is het nierdialysecentrum in Hoogstraten een ideale oplossing”.

De medewerkers van de dialyseafdeling van het Turnhouts ziekenhuis zijn al bekend met werken op andere locaties. Ze dialyseren op de campussen Sint-Jozef en Sint-Elisabeth in Turnhout en bemannen ook dialysecentra in de ziekenhuizen van Geel en Mol. De locatie in Hoogstraten is het vijfde dialysecentrum van AZ Turnhout.

“Naast onze dialysecentra in AZ Turnhout bieden we met onze centra in Mol, Geel en nu ook Hoogstraten zorg in de nabijheid van de patiënten”, vertelt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout. “We willen daar in Hoogstraten zelfs een stap verder in gaan. Aan het dialysecentrum zijn ook een aantal consultatieruimten gekoppeld.

Artsen van andere disciplines, zoals gynaecologie, cardiologie en neurochirurgie, kunnen daar in de toekomst ook raadpleging houden. Zie het als een soort satellietservice van AZ Turnhout, maar dan in Hoogstraten. Zo kunnen de inwoners van en rond Hoogstraten over enkele maanden voor bepaalde zaken vlakbij huis terecht bij een medisch specialist.” Opstartfase De start van de consultaties in Hoogstraten is gepland in 2023.

“We hebben 8 bedden in ons dialysecentrum in Hoogstraten” vertelt hoofdverpleegkundige Bert Van Heupen. “Elke shift kunnen er dus 8 patiënten aan de dialyse. We openen het centrum in eerste instantie drie halve dagen per week op maandag, woensdag en vrijdag.

Als er daarna genoeg patiënten zijn - en natuurlijk ook voldoende personeel - gaan we in een volgende fase voor 2 shiften, zodat we wekelijks 16 mensen kunnen behandelen in Hoogstraten. We zijn nog op zoek naar nieuwe collega’s. Verpleegkundigen die interesse hebben in dialyse mogen dus zeker bij ons solliciteren”, besluit Bert.

AZ Turnhout

AZ Turnhout

AZTurnhout

Deel dit artikel