Volgens Artsen zonder Grenzen is er "enorm veel extra" medisch personeel nodig om de ebola-uitbraak te bestrijden. De medische hulporganisatie heeft zelf ruim 65 mensen in de arme West-Afrikaanse landen waar het dodelijke virus is uitgebroken. Zij werken samen met honderden lokale gezondheidsmedewerkers.

"Bij ons is de rek eruit om op te schalen, omdat alle mensen met ervaring al ter plekke zijn", zegt Katrien Coppens, adjunct-directeur van AzG. "Wij kunnen het totaal niet meer aan." Coppen roept overheden en organisaties op mensen naar het gebied te sturen.

Dramatisch

Coppen noemt de huidige situatie in West-Afrika dramatisch. "We zien nog steeds iedere dag meer patiënten op meer plekken. Op dit moment zijn we echt nog niet over de piek heen."

Vooral in Liberia is de aanpak totaal inadequaat. "Daar gaan verhalen dat patiënten zonder enige zorg in het ziekenhuis overlijden. En er is absoluut te weinig ondersteuning om mensen op een goede manier te begraven."

Ook in Guinee is weer een kleine toename van het aantal patiënten geconstateerd.

Woorden in daden

AzG kan zich vinden in de aanbevelingen die de Wereldgezondheidsorganisatie vanochtend deed om de uitbraak aan te pakken. De hulporganisatie is blij dat de ernst van de situatie wordt erkend, maar hoopt wel dat woorden snel in daden worden omgezet.

Volgens het AzG is er in de getroffen landen grote behoefte aan artsen, voorlichters en beschermde kleding. De Nederlandse regering gaf gisteren een half miljoen aan AzG. "Dit is een goede bijdrage, maar onvoldoende. De strijd tegen ebola kost alleen het AzG al zeker 5,5 miljoen euro." (azg)