B-token, de specialist in gepersonaliseerde jetons uit Retie, lanceert een jeton die muziek maakt en dieren kan laten bewegen. Door een app te downloaden op je smartphone of tablet en die boven de jeton te houden, komt het schijfje helemaal tot leven. De nieuwe Smart Token wordt de komende weken voorgesteld op twee grote marketingbeurzen in Düsseldorf en Las Vegas.

"Dit is een wereldprimeur en de mogelijkheden zijn oneindig", benadrukt directeur Nathalie Breugelmans van b-token.

Voor de Smart Token doen de bedenkers een beroep op augmented reality-technologie. "We maken van een analoge jeton een slim product door de combinatie te maken van een fysiek voorwerp met een digitale techniek", legt Nathalie Breugelmans uit. "We werken al jaren samen met universiteiten en onderzoekscentra en deze realisatie vloeit daaruit voort."

Demovoorbeelden maken het concreet
Om de mogelijkheden van het product aan potentiële klanten te tonen, werden enkele demovoorbeelden ontwikkeld.

Een eerste komt uit het dierenrijk: na het scannen van zijn pootafdruk verschijnt op je smartphone een bewegende leeuw die nog kan brullen ook.

Een heel orkest laten spelen kan door jetons met de afbeelding van een drumstel, gitaar en basgitaar samen te voegen. Nog een mogelijkheid is om een digitale verzameling met je favoriete voetballers aan te leggen door hun afbeelding op een jeton te scannen.

"We richten ons tot grote bedrijven en zien vooral toepassingen op het vlak van marketing en educatie", aldus de directeur. "We willen met potentiële klanten aan tafel zitten om te kijken hoe we een toepassing op maat kunnen maken." Het filmpje toont enkele mogelijkheden met de Smart Token (zie boven).

Hoge verwachtingen
De lancering van de Smart Token gebeurt meteen wereldwijd in de 60 landen waar b-token nu al actief is. Het Kempense bedrijf zal ermee uitpakken op de PSI-beurs in Dusseldorf van 13 tot 15 januari en op PPAI in Las Vegas van 12 tot 14 januari 2016. De verwachtingen zijn hooggespannen.

"We hebben het product al aan enkele potentiële klanten getoond en een aantal toont een sterke interesse", besluit Nathalie Breugelmans. De Smart Token-app is beschikbaar voor iOS en Android.  www.b-token.eu

Over b-token
B-token werd opgericht in 2008. In 2012 werd een verkoopkantoor geopend in Miami (VS). Het bedrijf produceert 40 miljoen jetons per jaar en realiseert daarmee een omzet van 1,4 miljoen euro. De productie gebeurt volledig in Retie en is voor 80% bestemd voor export. Het bedrijf is de grootste aanbieder van jetons in de VS.

Een belangrijke klant zijn de Verenigde Naties, die in oorlogszones jetons bedelen aan de noodlijdende bevolking om eten en drinken te bekomen. In 2015 lanceerde b-token als eerste ter wereld de braille token, speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. B-token stelt twaalf mensen te werk, waarvan negen in de productie. (ph)