Op zondag 23 juni werd het bakhuisje aan de molen van Ezaart officieel geopend met de naam 'Het Karelshuis'. De naam verwijst naar Karel Heylen die de molen bouwde in 1856, maar ook naar Karel Heuvelmans die de laatste eigenaar was tot in 1957. De feestelijke opening mocht rekenen op heel wat belangstelling.

Na een stemming van vier klassen uit basisschool Mozawiek werd het bakhuisje aan de molen van Ezaart officieel gekroond tot 'Het Karelshuis'. De naam verwijst naar zowel Karel Heylen uit Geel die in 1856 de molen bouwde en hiermee doorgaat als de eerste eigenaar, maar ook naar Karel Heuvelmans die de laatste eigenaar was tussen 1950-1957. Nadien kwam de molen na een restauratie in handen van gemeente Mol en het SCK.

Bakhuisje naar oude gewoonten

Binnen het project 'Kempense Ovenschotels' staken de voorbije jaren verschillende organisaties uit Mol en Balen, de handen uit de mouwen. Zij bouwden vier lemen oventjes en zetten een systeem van deelkistjes op poten.

Als laatste verwezenlijking werd in Ezaart een nieuw bakhuisje opgetrokken, al is 'nieuw' misschien niet het juiste woord. Alle materialen komen uit oude boerderijen en voor de constructie werden oude bouwtechnieken gebruikt. Zo geven we gewoonten, kennis en technieken door aan een volgende generatie.

Open voor publiek

Het bakhuisje staat niet zomaar bij de windmolen van Ezaart. Op oude wijze graan malen en brood bakken betekent immers de korte keten bevorderen. Van april tot en met september zetten de 'Vrienden van de Molen van Ezaart' elke laatste zondag van de maand de deuren van de molen en het bakhuisje open voor het grote publiek. Een idyllisch ontmoetingsplekje waar we materieel en immaterieel erfgoed met elkaar verbinden.

Werken aan educatief aanbod

Naast de molenaar betrekken we graag landbouwers, inwoners, scholen en verenigingen uit de omgeving bij dit project. Samen met de vele betrokkenen bekijken we het mogelijke educatieve aanbod voor de toekomst zoals workshops van graan tot brood. Iedereen kan er terecht om te proeven of bij te leren over landbouw, malen, bakken, bouw- en restauratietechnieken.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 22, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/lekkeruitmol