Een bakker uit Berlaar-Heikant is veroordeeld voor het uitbaten van een broodautomaat op zijn terrein. Voor de broodautomaat was er geen vergunning. De bakker moet nu 500 euro per dag betalen indien hij de broodautomaat laat staan.

De eerlijke bakkers uit de provincie Antwerpen juichen. Met bakker Heylen-Troonbeeckx uit Putte-Grasheide hebben ze iemand die al jaren de strijd tegen de illegale broodautomaten aangaat en nu door de handelsrechter in Mechelen in het gelijk wordt gesteld. 

Ook bakkers uit het Neteland steunen de actie van de bakker. Bakker Louis Heylen heeft niets tegen de broodautomaten op zich. "Als die op 2 km van een ambachtelijke bakkerij staan, als de uitbater de nodige bouwvergunning heeft om de automaat te zetten, en de uitbater in orde is met o.a. het handelsregister." Heylen ziet liever geen charlatans die louter uit winstbejag automaten gaan plaatsen en uitbaten.

Er is inderdaad een wildgroei van brood- en andere automaten in het straatbeeld. Broodautomaten zijn interessant voor wie te laat is om naar de bakker te rijden. Maar nu is er volgens Heylen een echte wildgroei. Bakkers gaan automaten zetten vlak in de buurt van een collega, gepensioneerden en andere lui plaatsen broodautomaten, maken afspraken met industriële bakkers om ze te bevoorraden, betalen geen taks noch belastingen.


Heylen schat dat een goed draaiende broodautomaat toch 300 broden per maand verzet. Tel je verlies per automaat maar uit.

Heylen kaartte het probleem ondertussen bij de bakkersvereniging aan. Er wordt ook gewerkt aan een wettelijke oplossing. Morgen lees je hier hoe ze het probleem in West-Vlaanderen aanpakten.