Op 22 maart viert Baltimore Aircoil International in Heist-op-den-Berg naar jaarlijkse gewoonte Wereldwaterdag.

Niet alleen in Heist-op-den-Berg is er dan extra aandacht voor deze natuurlijke bron, ook alle andere BAC-vestigingen wereldwijd organiseren dan activiteiten rond het thema water.

'Met de actie wil Baltimore Aircoil Company (BAC) aandacht vragen voor water als essentiële bron. Bij BAC geloven ze dat water aan de basis ligt van niet alleen energie-efficiënte koeling maar ook van duurzame ontwikkeling.

Tim Vrints, Global Sustainability Manager bij BAC licht toe: "Als we willen handelen naar onze bedrijfsvisie, namelijk KOELING HERUITVINDEN VOOR EEN DUURZAME WERELD, dan moeten we als bedrijf voortdurend innovatieve en duurzame koeloplossingen op de markt brengen want de nood aan koeling wordt alsmaar groter door de verstedelijking, en daar is dus ook meer energie voor nodig.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken worden energie-efficiënte  koeltechnologieën onontbeerlijk. Water is de bron voor zo'n duurzame koeloplossing, en tevens de sleutel tot duurzame ontwikkeling van gemeenschappen.

Daarom nemen we bij BAC onze verantwoordelijkheid en willen wij bijdragen aan de beschikbaarheid van proper en veilig water voor gemeenschappen
overal ter wereld. Het vieren van Wereldwaterdag brengt deze problematiek extra onder de aandacht."

Dit jaar namen de BAC-werknemers deel aan de #bacwaterchallenge. Wereldwijd riep BAC op om de letters van WATER via een activity art te delen. Heel wat werknemers deden mee en brengen zo Wereldwaterdag en dus het belang van water, mee onder de aandacht.

Wereldwaterdag is voor BAC ook meteen het ideale moment om haar samenwerking met Just a Drop in de kijker te zetten.

In 2018 startte BAC haar samenwerking met Just a Drop. Een organisatie die lokale gemeenschappen betrekt bij de planning, uitvoering en onderhoud van ontwikkelingsprojecten die toegang geven tot veilig en proper water en sanitaire voorzieningen.

De afgelopen 4 jaar steunde BAC al 9 projecten in 6  verschillende landen en dat gaf aan meer dan 25.000 mensen een beter leven. Een fantastisch resultaat. Twee werknemers uit de Heistse vestiging kregen al de kans om zo'n
Just a Drop project te bezoeken: een school in Kenia en een ziekenhuis in Uganda. Zij konden ter plaatse niet alleen vaststellen hoe kostbaar water is, maar ook dat het ingezamelde geld goed besteed wordt.

Wereldwijd zetten BAC werknemers acties op touw om de projecten te financieren. Ook in Heist-op-den-Berg steken de werknemers de handen uit de mouwen.

Heel recent nog kwam er een initiatief om BAC-bier te brouwen
ten voor dele van Just a Drop. Het bier, dat 'Baltiblondje' is gedoopt, wordt door een aantal werknemers gebrouwen in samenwerking met 't Hofbrouwerijke in Beerzel.

Wie interesse heeft om de Just a Drop projecten van BAC te steunen door de aankoop van een Baltiblondje, kan vanaf 16 mei aan de BAC-receptie een six pack kopen aan de prijs van 12 euro.

Baltimore Aircoil Company : 320 werknemers in Heist

Baltimore Aircoil Company is een Amerikaans bedrijf en pionier in de ontwikkeling van verdampings- en adiabatische koelproducten. De vestiging
in Heist-op-den-Berg, sinds 1968 op het industrieterrein gevestigd, biedt werk aan 320 werknemers.

Vanuit Heist-op-den-Berg bedient zij Europa, het Midden-Oosten, India en Noord-Afrika. Zij is ook verantwoordelijk voor twee productiefabrieken in Italië en
één in Zuid-Afrika. Het internationale en innovatieve karakter van het bedrijf is een lokale aantrekkingspool voor o.a. ingenieurs, lassers, CNC-bedienaars en monteerders.

Voor meer informatie over het duurzaamheidsbeleid van BAC kunt u terecht op www.bacsustainability.com

Just a Drop

Just a Drop is een organisatie in Groot-Brittannië die als doel heeft gemeenschappen toegang te geven tot veilig en proper drinkwater.

Hun aanpak richt zich op een door de gemeenschap geleide ontwikkeling. De lokale gemeenschap is betrokken bij de planning, de uitvoering en het onderhoud van het project, aangezien lokaal beheer essentieel is voor
een blijvende, positieve impact. Na voltooiing volgt Just a Drop de projecten minimaal 7 jaar op.

Zo kunnen ze  het verschil dat de steun maakt, aantonen en verzekeren. Naast technische oplossingen om water te voorzien, zoals het boren van een put, het aanleggen van pijpleidingen, het bouwen van een zanddam of het creëren van regenwateropvangsystemen, zorgt Just a Drop ook voor sanitaire- en hygiënetraining. 

Passende sanitaire voorzieningen en goede hygiënepraktijken zijn essentieel om waterbronnen en -oplossingen proper en besmettingsvrij te houden. Meer informatie is te vinden op: www.justadrop.org