U bent hier

Barry Callebaut zorgde voor beste buitenlandse investering in Vlaanderen vorig jaar

Vlaanderen | Westerlo
12.02.2020 - 10.30u
Door: Mark Jaspers

Barry Callebaut heeft dinsdagavond de "foreign investment trophy 2020" gewonnen, de prijs voor beste buitenlandse investering in Vlaanderen vorig jaar. Dat heeft Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, dinsdagavond bekendgemaakt. De prijs werd uitgereikt door Vlaams minister-president Jan Jambon.

Barry Callebaut kreeg de prijs voor de bouw van 's werelds grootste chocolademagazijn, in Lokeren. Om zijn activiteiten in Vlaanderen verder te verankeren en de internationale markt nog beter te bedienen, pompt de Zwitserse chocoladefabrikant 100 miljoen euro in een nieuw, globaal distributiecentrum in Lokeren.

"Met deze investering bevestigt Barry Callebaut de sterke, logistieke troeven en strategische ligging van Vlaande ren", aldus minister-president Jan Jambon, die de prijs overhandigde.

De andere genomineerden waren de Nederlandse vrachtwagenbouwer DAF voor een recordinvestering in zijn fabriek in Westerlo, Heyaru Engineering (Dubai/India) dat in Lommel de grootste Europese fabriek voor synthetische diamant bouwt, het Amerikaanse medtech-bedrijf Hologic dat in Zaventem een service- en trainingscentrum voor medische apparatuur opent, en Japanse autotransporteur International Car Operators (ICO) die in Zeebrugge Europa's grootste laadstationzone voor elektrische wagens bouwt.

Nog andere buitenlandse bedrijven werden in de bloemetjes gezet. Zo kreeg de Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike, die sinds 1994 aanwezig is in België, de "lifetime achievement trophy". Een ander Amerikaans bedrijf, biotechspeler Inari, werd dan weer gelauwerd als "newcomer of the year". Het bedrijf opende onlangs zijn eerste Vlaamse vestiging: een onderzoekscentrum in Gent.

En het Britse chemiebedrijf Ineos ten slotte won de "exceptional investment trophy". Het kondigde een investering van zowat 3 miljard euro aan om een nieuwe productiesite te bouwen in de haven van Antwerpen. Dat is meteen de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar tijd.

Tijdens de prijsuitreiking werd nog eens herhaald dat buitenlandse bedrijven vorig jaar een recordbedrag van 5,2 miljard euro investeerden in Vlaanderen, verspreid over 258 nieuwe projecten en samen goed voor 5.384 extra jobs. (Belga)

imageMeer nieuws

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u reading time3min

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto