N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever is dan toch lijsttrekker voor de Kamer voor de provincie Antwerpen, zoals hij zelf al had laten uitschijnen. Door kandidaat te zijn bij de "moeder van alle verkiezingen", lijkt De Wever terug te komen op eerdere verklaringen waarin hij zei voluit voor Antwerpen te gaan. Maar wie goed luistert, weet dat hij in feite geen echte bocht maakt.

De Wever heeft beslist om zichzelf voor te dragen voor het lijsttrekkerschap voor de Kamer. "Ik denk dat we elke stem moeten proberen binnenhalen voor de verandering", zegt hij. "Ik ben uitdrukkelijk geen kandidaat voor wat dan ook en ga uitdrukkelijk niemand van  de N-VA kandidaat stellen voor wat dan ook, vóór de kiezer heeft gesproken."

"Ik kan als burgemeester van Antwerpen mijn gewicht doen  gelden in Brussel", zegt De Wever nog. Hij wil naar eigen zeggen "de verandering gestalte geven". De Wever blijft zitten op het Schoon Verdiep, maar laat zich op niets vastpinnen. "Ik heb geen andere plannen dan burgemeester zijn. Op 26 mei zullen we zien wat de kiezer zegt en welke verantwoordelijkheden er moeten worden opgenomen."

Homans lijsttrekker voor Vlaams Parlement

"Ik ga Liesbeth Homans voorstellen als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement", zegt De Wever nog. "Ik denk dat mevrouw Homans zeer bekwaam is en bewezen heeft dat ze een uitvoerend mandaat in Antwerpen gestalte heeft gegeven."

Vlaams minister Philippe Muytters (N-VA) grijpt naast het Vlaamse lijsttrekkersschap. Geen desavouering is dat, vindt De Wever. "Ik ben heel tevreden over zijn werk in de Vlaamse regering, de begroting die in evenwicht is, zijn prestaties op het vlak van werk."

Muyters is naar eigen zeggen nog altijd kandidaat-minister. "Hij mag uiteraard zijn persoonlijke ambitie hebben en ik zal hem daarin ook steunen, maar ik zeg wel dat we geen enkele N-VA'er kandidaat zullen stellen voor wat dan ook."

"Je kan niet iedereen op één zetten. Je moert daarin keuzes maken", besluit partijvoorzitter De Wever.

"Bocht" blijkt geen bocht

De plannen van Bart De Wever waren het voorbije anderhalf jaar één van de grote gespreksonderwerpen in de nationale, Vlaamse en Antwerpse politiek. "De realiteit is dat ik een politicus ben die gaat voor een bepaald programma, en als daar een ambt aan is gekoppeld, dan doe ik dat om verandering te bewerkstelligen", zegt hij in maart 2012, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Dan maar zes jaar burgemeester van Antwerpen? "Je doet het uiteraard met die ambitie, maar ik kan niet in de toekomst kijken", luidt zijn voorzichtige antwoord, waarmee hij eigenlijk ook niet uitsluit dat hij in 2014 dan toch een andere richting inslaat.

"Ik heb maar één ambitie, dat is burgemeester worden. Ik ga het nu worden, nu wil ik het ook blijven", klinkt het twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen.

Een klein jaar later volgt er toch een kleine verschuiving in zijn gedachtengang. "De uitdaging ligt voor onze partij vooral op het federale vlak. Ik ga in die kiesstrijd mee", zegt hij in november vorig jaar. "Wat ik het liefste doe, is burgemeester zijn van Antwerpen omdat dit het enige mandaat is waarvoor ik ooit kandidaat ben geweest." Maar De Wever houdt ook een slag om de arm: "In de politiek lopen wat je graag doet en wat je moet doen niet altijd samen."

Een maand later geeft hij toe dat hij "wellicht" lijsttrekker wordt in mei 2014. Vandaag wordt bevestigd wat iedereen eigenlijk al wist: De Wever gaat voor een Antwerpse Kamerzetel. (vrt)

Foto Nnieuws.