Op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA heeft voorzitter Bart De Wever staatssecretaris voor Asiel en Migratie én partijgenoot Theo Francken nogmaals verdedigd in de zaak-Soedan. "Voortdoen Theo!", sprak hij hem toe. Hij hekelde voorts opnieuw de houding van Spanje in de crisis in Catalonië.

Leden en toplui van de N-VA hebben zaterdagavond in de Nekkerhal in Mechelen verzamelen geblazen voor hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Al even traditioneel heeft voorzitter Bart De Wever daarbij het woord genomen.

Na een opsomming van wat zijn ministers in de Vlaamse en federale regering volgens hem allemaal hebben verwezenlijkt, sprak hij nogmaals zijn expliciete steun uit voor Theo Francken, de N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie die de jongste tijd onder vuur ligt over het terugsturen van vluchtelingen en migranten uit Soedan.

"Europese leiders keken de andere kant op"

Dat "Vlaamse huis" is volgens De Wever "een rijhuis in de Europese straat". Toch is zijn geloof in Europa naar eigen zeggen nog nooit zo geschokt als in 2017 en dit door de crisis in Catalonië.

"Terwijl in het huis van onze naaste buren brutaal door de politie werd ingeslagen op mensen die vreedzaam hun mening uiten, gingen de rolluiken in de Europese straat naar beneden", zei De Wever.

"Terwijl buren zonder reden in ballingschap werden gedwongen of in de gevangenis werden opgesloten, keken de Europese leiders de andere kant op. En nu de volkssoevereiniteit in Catalonië heeft gesproken, gaat de repressie gewoon verder. En Europa blijft zwijgen."

"Wij vragen aan de Europese verantwoordelijken niet om het eens te zijn met de Catalaanse autonomie, we vragen zelfs geen standpunt daarover. We vragen maar 1 ding: wend het hoofd niet af van deze democratische schande. Doe uw invloed gelden. Zeg 1 ding duidelijk aan Madrid: laat de Catalaanse leiders vrij. Laat ze vrij!"  (VRTNWS)