N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat de lijst trekken in Antwerpen. Hij gaat dus rechtstreeks de electorale strijd aan met burgemeester Patrick Janssens (SP.A). 'Ik wil de spits zijn van een team', zegt De Wever.


"Keuze tussen Bart Janssens en Patrick De Wever"
Maandenlang werd gespeculeerd over de zet van De Wever: kiest hij voor Antwerpen of houdt hij zijn handen vrij voor de verkiezingen van 2014? In dat laatste scenario zou Vlaams parlementslid Liesbeth Homans dan de lijst trekken.

Maar het wordt dus het eerste. "We hebben de kracht van verandering dringend nodig. Daarom heb ik besloten om mij kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap in deze stad. Na meer dan 90 jaar socialisme is het tijd voor verandering in Antwerpen", zegt de voorzitter op het congres van de partij.

De Wever benadrukte ook dat hij "de spits wil zijn van een team". Het is nog niet duidelijk welke plaats Liesbeth Homans zal krijgen op de N-VA-lijst.

"'t Stad is niet van iedereen, iedereen is van de stad", zegt De Wever. "Wij zijn er niet voor de allochtonen en niet voor de autochtonen. Wij zijn er voor iedereen die verantwoordelijkheid wil opnemen voor Antwerpen, de mooiste stad van de wereld. Geen rechten zonder plichten."

De N-VA wil in Antwerpen meer bevoegdheden voor de districten. De partij pleit ook voor een beter parkeerbeleid en meer politie op straat.

De Wever haalt in zijn toespraak uit naar het federale niveau: "Antwerpen is altijd het eerste slachtoffer van het slechte beleid van Brussel. De federale regering voert een feitelijk opengrenzenbeleid. Ook moeten er sociaal-economische hervormingen komen ten voordele van wie spaart, werkt en onderneemt."

De Wever begon zijn toespraak al zingend: hij zong net als enkele maanden geleden mee met De Strangers. Na de toespraak zongen enkele kopstukken samen "Zie ik de lichtjes van de Schelde".

Spannende race naar 't Schoon Verdiep
Nu ook De Wever zich in de strijd werpt, worden de verkiezingen in Antwerpen bijzonder spannend.

Voor Vlaams Belang is Filip Dewinter de lijsttrekker. Ook Open VLD en Groen hebben met respectievelijk Annemie Turtelboom en Meyrem Almaci twee kopstukken op de lijst. Net als Bart De Wever nemen zij allen de handschoen op tegen de stadslijst van burgemeester Patrick Janssens (SP.A).

(vrt/belga - foto archief)

Ook in o.a. Herentals, Westerlo, Geel en Olen wordt het  bijzonder spannend op 14 oktober.