'Je hebt een lange geschiedenisles nodig om te laten zien dat De Wever ons op een dwaalspoor leidt, ' zegt bij Joop BNN/VARA.

'Wie de grens over rijdt naar Visé of vanuit Frankrijk naar Tournai weet meteen: hier begint België. Vlamingen en Walen mogen zelf denken dat ze als volkomen vreemden tegenover elkaar staan, omwonende volkeren weten wel beter: allemaal Belgen! De overeenkomsten zijn op elke straathoek zichtbaar.

Fransen en Nederlanders lachen dan ook om precies dezelfde Belgenmoppen. Historisch is dat verklaarbaar. Alle Belgische provinciën maakten sinds de 15e eeuw deel uit van hetzelfde staatsverband.

Niet voor niets schreef de Vlaamse chansonkenner Bart Van Loo een paar jaar terug een fraaie geschiedenis van de Bourgondische tijd en niet die van Willem van Oranje.

Daar liggen de wortels van het huidige België. Zo luidt het ware verhaal, dat je tegenwoordig aan beide zijden van de taalgrens overigens meestal niet straffeloos kunt vertellen.

Dezer dagen maakte de Antwerpse burgemeester en populistenleider Bart de Wever bij Op1 propaganda voor een samengaan van Nederland en Vlaanderen. Wallonië schoof hij terzijde.

Dat was heel wat anders. Die Walen hadden er eigenlijk niets mee te maken. Bovendien – nog het ergste, dat kon je aan zijn misprijzende blik zien – bovendien waren ze daar veels te links.

Als afgestudeerd historicus wist De Wever nu eenmaal dat wat zo organisch bij elkaar hoorde, ooit wreed gescheiden was. Ja, hij meende zelfs dat een hereniging een logistieke en industriële hub in het leven zou roepen van meer dan Europese betekenis.

Tot zijn spijt hadden te weinig mensen dat door. (Bron Joop BNNVARA). 

Lees verder BNNVARA Joop.