De N-VA en CD&V hebben een gezamenlijke persconferentie gegeven. Beide partijen willen samen een Vlaamse regering vormen. "Ik heb voldoende inhoudelijke convergentie vastgesteld tussen CD&V en de N-VA", zegt Bart De Wever (N-VA).   'We gaan nu rond de tafel zitten met het oog op het vormen van een Vlaamse regering", zegt De Wever op. Na het verlengd weekend gaan ze van start met de vorming van een Vlaamse regering. "Hiermee zit mijn rol als Vlaams initiatiefnemer er op. Mijn rol federaal is nog niet uitgespeeld. Ik werk verder als informateur en rapporteer zoals afgesproken woensdag aan de koning."
 

 

Voor de N-VA gaat Geert Bourgeois de gesprekken leiden. "Er zullen keuzes moeten worden gemaakt", zegt Bourgeois. "Die juiste keuzes en prioriteiten zijn mogelijk met de partijen hier aan tafel." De N-VA-delegatie bestaat verder uit Liesbeth Homans, Ben Weyts en Philippe Muyters. "We vormen samen een solide meerderheid en gaan samen een programma uitwerken."

Bourgeois benadrukt dat de persconferentie geen reactie is op het nieuws van de Franstalige formatie gisteren. "Dit is een positief project", zegt hij. "We gaan zo snel mogelijk een doordacht, maar zo goed mogelijk regeerakkoord maken."

Voor de CD&V gaat Kris Peeters de gesprekken leiden. "We zijn ervan overtuigd dat we samen met de N-VA tot een zeer krachtig regeerakkoord zullen komen", zegt Peeters. "Groei en jobs zijn de uitdagingen voor de komende jaren. Alleen met hogere economische groei kunnen we welvaart en welzijn van 6 miljoen Vlamingen versterken." Peeters wordt bijgestaan door Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege.

"We hebben voor CD&V en de N-VA gekozen. Voor deze partijen niet tegen een partij", antwoordt Beke op het feit of de liberalen worden uitgesloten. "Belangrijk is om een goede Vlaamse regering te vormen." (VRT)