Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bart Michiels : '13 sociale koopwoningen op Nelson Mandelaplein Morkhoven, nog 800 gezinnen op wachtlijst'

Nelson Mandelaplein
URL

Vanmiddag huldigde lokaal bestuur Herentals en de sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom Zuiderkempen (KLZ) het project Nelson Mandelaplein officieel in.  KLZ bouwde hier een project van 13 sociale koopwoningen.

'Dit duurzame project is landelijk gelegen aan het groene plein en toch zijn alle voorzieningen in de buurt: school, winkels, … zelfs het centrum van Herentals is vlakbij', zegt schepen Bart Michiels (CD&V).  'Er staan echter nog 800 gezinnen op de wachtlijst. 

Het plein is vlot bereikbaar en er is een goede ontsluiting naar omliggende gemeenten.  Er werd veel aandacht geschonken aan de inpassing in de nieuwe ruimtelijke context, de vormgeving en een logische indeling van de woning zodat de beschikbare ruimte praktisch benut wordt. Voor elke woning is er een parkeerplaats onder een carport voorzien.

Duurzaamheid heeft niet alleen met de ligging en de bewoonbare oppervlakte te maken. Ook naar energieverbruik toe werden er inspanningen gedaan. De doorgedreven isolatie in combinatie met het mechanisch ventilatiesysteem D met warmterecuperatie draagt hier zeker toe bij. Een lucht-lucht warmtepomp en zonnepanelen zorgen mee voor een laag energieverbruik. En wat regenwaterrecuperatie betreft: er werd een regenwaterput van 5.000 liter voorzien waarop toilet gelijkvloers en het buitenkraantje op aangesloten zijn. In deze tijden van energiecrisis een extra troef voor kopers en voor het milieu''.

KLZ directeur Paul Deckers : 'De bouwstijl van het nieuwe woonerf  is als ‘klassiek, maar met een hedendaagse tint’.

Verder werden de woningen als volgt afgewerkt:

  • Vloer in het merendeel van de woning;
  • Geïnstalleerde badkamer werd gevloerd en betegeld;
  • Keuken werd voorzien. De koper kon de kleur van de kastjes en de handgrepen nog kiezen zodat de keuken aangepast werd aan de eigen smaak;
  • Keuring elektriciteit en zonnepanelen werden uitgevoerd.

De gemiddelde prijs inclusief btw en grond bedraagt €239.000.

Voor de aankoop van de woningen is het mogelijk om via KLZ een Vlaamse woonlening aan te vragen. Het grote voordeel hiervan is dat er 100% van de aankoopprijs kan geleend worden. Bovendien kan het tekenen van de aktes via de Vlaamse overheid gebeuren wat opnieuw voor een kostenbesparing zorgde.'

Bart Michiels vervolgt :  “Ik ben nu zo'n 19 maanden en sinds dag één heb ik iedere dag wel een vraag van Herentalsenaren naar een betaalbare woning gekregen. Maar sinds afgelopen zomer zijn dat vaak 2 à 3 vragen per dag. Dat gaat om gezinnen die dringend op zoek zijn naar een betaalbaar dak boven hun hoofd. De energiecrisis en sommige nieuwe beslissingen van de Vlaamse overheid werken die situatie alleen maar negatief in de hand.'

Kleine Landeigendom Zuiderkempen

Kleine Landeigendom Zuiderkempen werd opgericht in 1937 en bestaat dus 85 jaar. Onze maatschappij bouwt woningen en appartementen om te verkopen aan mensen met een beperkt inkomen. KLZ is actief in 11 gemeenten: Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Olen, Vorselaar en Westerlo.  KLZ bouwde 2.853 koopwoningen, 55 boerderijen en bemiddelden in 7.674 leningen.'   Foto's en vid Johan Temmerman/NNieuws.

Nelson Mandelaplein, Herentals, België

Nelson Mandelaplein

Deel dit artikel