'Wat begon als een kleine solidariteitsactie afgelopen zondag, is volledig uit zijn voegen gebarsten', zegt Give a Day founder/oprichter en coördinator, Kempenaar Bart Wolput.
PhD in Traffic Engineering (KUL) -dr. burgerlijk ingenieur- Bart Wolput (36) is afkomstig uit Olen, en woont in Ranst. Hij is tevens oud-leerling van kOsh St.-Jozefscollege Herentals.
'Give a Day besloot zijn hulpplatform www.impactdays.be gratis ter beschikking te stellen van gemeentes om noodhulp tussen buren mogelijk te maken', vervolgt creatieve Wolput. 'We wisten niet wat ons overkwam.'
De solidaire golf is fenomenaal : 90.000 bezoekers, 13.000 hulpaanbieders, 4.000 hulpvragen
'Op 5 dagen tijd hebben we 169 gemeentes opgestart met een hulpplatform om burenhulp te organiseren op een discrete manier.
De solidaire golf is fenomenaal. We hadden 90.000 bezoekers, 13.000 hulpaanbieders en werden 4.000 hulpvragen gematcht. Solidariteit gaat viraal.
Leuven was de eerste om te starten en procedures uit te schrijven voor de plan van aanpak. 'Ik wil Leuven hartelijk bedanken', vervolgt initiatiefnemer en oprichter Bart Wolput.
'Stad Leuven nam de lead ook om alles mooi te documenteren van processen. We vragen wel aan andere gemeentes om ze niet te overbevragen. Hun telefoon staat roodgloeiend. Alles wat ze maken, zullen we volgende week verspreiden onder alle aangesloten gemeentes via de website.'
'Ook massa buitenlandse interesse'
"Ondertussen is ons 1e buitenlandse gemeente in opstart in Frankrijk en hebben we een samenwerking afgesloten met een Nieuw-Zeelandse organisatie om het daar op te zetten', geeft Bart aan.
'De website was al beschikbaar in 3 talen, Nederlands, Frans en Engels. We zijn nu in 10 haasten nieuwe talen aan het toevoegen. Zo kunnen we deze ongelooflijke solidariteitsgolf verspreiden over gans de wereld.'
Met steun van stad Antwerpen komt daar volgende week alvast Spaans, Pools, Roemeens en Arabisch bij. 'Het is een beetje cynisch. Hoe een virus dat ons verplicht afstand te houden, net dichter bij elkaar brengt.
'Ik ben zwaar ontroerd door de enorme solidariteit'
'Ik ben zwaar ontroerd door de enorme solidariteit en tegelijk tevreden dat we ons steentje kunnen bijdragen, maar hier stopt het niet', besluit Bart. 'We starten later ook nog een opleiding postgraduaat 'modern vrijwilligerswerk' op in de Plantijn Hogeschool (HP) Antwerpen.'
Bij Give a Day werken vandaag 6 voltijdse krachten.
Kempense gemeenten in opstart bij Give a Day www.impactdays.be : Geel, Olen, Kasterlee, Heist-op-den-Berg, Berlaar, Grobbendonk, Nijlen en Westerlo. Herenthout, Herentals, Berlaar, Balen, Lille en Laakdal zijn al operationeel. Er volgen nog een pak lokale besturen uit heel het land en de EU.
Wil je zelf als ziekenhuis, woonzorgcentrum, gemeente een platform opstarten vanuit je gemeente of non-profit?
Deze kan je gratis aanvragen via www.impactdays.be
Op de foto's archief : Het Give a Day-team met Bart Wolput, en een screenshot 'Leuven Helpt' van Impact Days / N.
Niels & Guy Verellen/ Nnieuws.
De coronacrisis heeft gezorgd voor een terugval van het aantal dienstencheques in 2020. Vorig jaar werd meer dan een vijfde minder dienstencheques aangekocht dan in 2019.
In totaal werden ook bijna een vijfde minder dienstencheques gebruikt en uitbetaald aan de dienstencheque-ondernemingen dan het jaar ervoor. Om tegemoet te komen aan de bijkomende kosten en de weggevallen inkomsten, kende Vlaams minister van Werk Hilde Crevits vorig jaar ruim 75 miljoen euro extra subsidies toe aan de dienstenchequesector.
Vandaag ontvingen alle leden van de coronacommissie van de stad Herentals een mail van Liese Bergen, voorzitster van sp.a Herentals. Liese vraagt om een positieve, creatieve en lokale vaccinatiecampagne te organiseren.
Campagne met lokale helden
Liese Bergen: "De locatie waar ons vaccinatiecentrum komt, is bekend. Nu moeten we proberen om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.
Vandaag is de crisiscel opnieuw bijeengekomen om de situatie in de gemeentelijke basisschool in Hulshout te bekijken.
Na een vermoedelijke besmetting van een leerling in een ander leerjaar, lijkt het virus zich over de klassen heen te verspreiden.
Daarom werd beslist de hele vestiging van de Strepestraat uit voorzorg te testen en ook in quarantaine te plaatsen.
De volledige lagere school (1e tot en met 6e leerjaar) van De Zandloper in Rauw gaat volledig dicht tot en met woensdag 3 februari. Om de virusuitbraak in de school zo snel mogelijk onder controle te krijgen, worden alle leerlingen dinsdag 26 januari voor een eerste keer preventief getest.
Een tweede test volgt zeven dagen later. Alle ouders van de betrokken leerlingen krijgen morgenvoormiddag een telefoontje om snel een afspraak in het testcentrum in ecocentrum De Goren in te plannen.
Vandaag staat de bespreking van het Kroonplan en de verdeling van de middelen van het Vlaams Noodfonds op de agenda van de Westelse gemeenteraad. Maandenlang is er door bestuur en administratie naarstig gewerkt aan dit Kroonplan.
Door de geldende coronamaatregelen in 2020 konden een aantal van de markten niet doorgaan. Om dit te compenseren heeft het lokaal bestuur van Herenthout beslist om voor de marktkramers met een abonnement een tegemoetkoming te voorzien in het standgeld voor 2021.
De gemeenteraad van Westerlo keurt op maandagavond 25 januari de lastvoorwaarden en wijze van gunning goed voor grote werken in de Gevaertlaan en Heultjedorp. Schepen van openbare werken Filip Verrezen en Heultjes schepen van mobiliteit en fietsbeleid Kristof Welters lichten de plannen toe.
"Door het vele zware vrachtverkeer dat wekelijks de Gevaertlaan gebruikt was het betonnen wegdek aan vervanging toe. Dat wegdek zal volledig in asfalt worden aangelegd", vertelt schepen Verrezen.
Het Rode Kruis organiseert dit voorjaar bloedinzamelingen op maandag 1, dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 februari. De bloedafnames gaan enkel door op afspraak en met de nodige beschermingsmaatregelen. Maak een afspraak via het donorportaal, want bloed geven is ook in deze tijden levensnoodzakelijk!
Tijdens je bloedgift is het essentieel om de nodige preventiemaatregelen in acht te nemen.
We vragen ook om volgende richtlijnen te respecteren
Maandag 1 februari verwijdert IOK Afvalbeheer alle glasbollen in Mol.
Eén dag later op dinsdag 2 februari worden alle sites gereinigd zodat er geen glas achterblijft. Op tal van plaatsen in onze gehuchten vond je glasbollen waar je glazen flessen en bokalen,... kon deponeren.
Vandaag is de crisiscel opnieuw bijeengekomen om de situatie in de gemeentelijke basisschool in Hulshout te bekijken.
Op basis van nieuwe evoluties in de besmetting en op aanbeveling van het Agentschap Zorg & Gezondheid en de artsen van de Eerstelijnszorg, is er besloten om uit voorzorg de vestiging Strepestraat van de school te sluiten, al zeker tot en met maandag 1 februari.
Alle leerlingen en het personeel van de vestiging Strepestraat kunnen morgen getest worden.