Het voorjaar, met de typische eerste zonnestralen, is dé periode dat de tuincentra en plantenkwekers op volle toeren draaien. Net zoals voor vele handelaars en ondernemers, werden de kaarten afgelopen weken flink door elkaar geschud. Het gevolg? Grote voorraden verkoopklare planten staan te wachten op een gezellige thuis en een leuke tuin.

Gedeeltelijke compensatie door online verkoop

"Sinds de quarantaine hebben we een significante stijging in de verkoop op onze webshop", zegt Bas Goedemé van Plantiful.be, een Kempense webshop uit Westerlo gespecialiseerd in online vetplanten en cactussen. "Dat compenseert gedeeltelijk de achterstand die onze kwekers oplopen in deze crisisweken, maar het blijft uiteraard maar een druppel op een hete plaat. "

Omdat de planten nu op zijn best zijn qua kwaliteit voor verkoop, is het zonde ze te stockeren in de serres tot na de crisis. Bovendien gebruikt de kweker de normaal vrijgekomen plaats in de serres om de plantjes voor volgend seizoen klaar te stomen. Deze crisis heeft dus niet alleen financieel, maar ook operationeel op lange termijn gevolgen.

"We bieden nu een groot deel van ons plantenaanbod in bulk, en met grote kortingen, te koop aan op onze webshop. Op die manier hopen we de problemen in de serres te beperken en er toch het beste van maken. De planten vernietigen zou zonde zijn van het mooie werk van moeder natuur.

" Lokale samenwerking versterkt met uitbreiding productaanbod Het toeval wilt dat de webshop vorige week het productgamma flink heeft uitgebreid door buitenplanten (Sempervivums) toe te voegen aan het aanbod. Voorheen was de webshop enkel gericht op vetplanten & cactussen voor binnenshuis.

"Een logische stap" zegt Bas. "De kweker waarmee we een nauwe samenwerking hebben voor het huidige productaanbod, is dé specialist in België wat betreft de kweek van Sempervivums.

Nu kunnen we niet enkel hun binnenplanten, maar ook hun buitenplanten in deze crisis zoveel mogelijk online verkopen ter compensatie van de verliezen". Pop-up store Daarnaast is er nu ook een virtuele pop-up store op de webshop die naast het aanbod van vetplanten & cactussen de klassieke kamerplanten aanbiedt.

"Mensen kunnen nu bij ons al hun binnenhuis planten online bestellen, zoals de populaire bananenplanten, olifantenorenplant en palmen." Ook hier blijft men trouw aan de basisbelofte van Plantiful. "Ook deze kamerplanten zijn allen voorzien van bijhorende pot" vult Bas aan.

Vetplanten en cactussen blijven het DNA Ondanks de uitbreiding van het productaanbod met kamerplanten blijft de focus van Plantiful (en het hart), bij vetplanten en cactussen.

"Succulenten zullen nog steeds de overgrote aandacht krijgen op onze website" zegt Bas. "Zowel de klassieke verkoop via de webshop, als de verkoop van mini-vetplantjes en cactusjes voor gelegenheden zoals geboortebedankjes & huwelijken enerzijds, en onze B2B-tak voor bedrijfsacties anderzijds". Plantiful hoopt dat met de komst van het goede weer, en midden in de Corona-crisis, de mensen nog vlotter de weg naar de webshop vinden.

www.plantiful.be