Vliegende vissen die vogels uit de lucht graaien, een 'kokende zee', vissen die wandelen in plaats van zwemmen. Blue Planet II (vanaf 29 oktober op BBC One HD) bevestigt enkele mythische zeevaardersverhalen. BBC brengt ook een Blu-ray video uit in UHD 4K.  

De sequel van de succesvolle magische documentairereeks The Blue Planet uit 2001 laat "tal van verbazingwekkende ontdekkingen" zien en toont aan dat de legendes bestáán. "Wij geloofden ook geregeld onze ogen niet", zeggen de makers.

Van David Attenborough (90), die al meer dan 60 jaar natuurreeksen voor de Britse televisie maakt en nu ook zijn stem leent aan Blue Planet II, zou je stilaan verwachten dat hij het allemaal gezien heeft.

Niet dus. "Vanaf de eerste minuut ben ik van de ene verbazing in de andere gevallen", lacht hij.

De serie, die vanaf 29 oktober zeven weken lang terugkeert naar BBC One, laat indrukwekkende beelden zien. De makers konden bijvoorbeeld een octopus filmen die met zijn tentakels steentjes en schelpen opzuigt, om er vervolgens een verdedigingsschild mee te maken.

Het diepzeeteam zag dan weer palingen in een onderwatermeer en vissen die wandelen in plaats van zwemmen, terwijl camera's in de Atlantische Oceaan het fenomeen van de kokende zee op beeld konden vastleggen. (vrtnws-pb bbc)