Voor het tweede jaar op rij krijgen de Provinciale Recreatiedomeinen Zilvermeer en De Nekker een Groene Sleutel toegekend

Ecologisch, duurzaam én milieuvriendelijk. Deze drie waarden zitten vervat in het label Groene Sleutel dat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met Toerisme Vlaanderen jaarlijks toekent. Drie waarden die het Provinciebestuur van Antwerpen met succes nastreeft. Het Zilvermeer en De Nekker ontvangen de Groene Sleutel in de categorieën toeristische attracties, jeugdlogies én camping dankzij de dagelijkse inzet van al hun medewerkers.

De Groene Sleutelis een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accommodaties. Onder meer campings, jeugdlogies, attracties, hotels en gastenkamers kunnen een ‘Groene Sleutel’-label aanvragen.
In Vlaanderen staat de BBL en Toerisme Vlaanderen in voor de toekenning. De Groene Sleutel wordt steeds uitgereikt voor één jaar en is dus het resultaat van een blijvende inspanning.

Milieudoelstellingen
Jaarlijks nodigt de BBL uitbaters van toeristische attracties uit om zich in te schrijven voor de Groene Sleutel. Concreet mag de uitbater zich dan verwachten aan een bezoek van een controleur van de BBL. Tijdens dit bezoek wordt aan de hand van een uitvoerige vragenlijst een zelftest uitgevoerd.  Zo moet men voldoen aan verplichte criteria zoals  ‘de aanstelling van een medewerker als milieuverantwoordelijke’. Nadien stelt de BBL een actieplan op met realistische doelstellingen en advies op maat. Voorbeelden van die milieudoelstellingen zijn:
 
  • Stoppen met gratis bedelen van plastic winkelzakjes
  • Invoer van herbruikbare winkeltassen
  • Overschakeling van voertuigen met verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen
  • Omschakeling van verlichting naar spaarlampen of milieuvriendelijke alternatieven

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer
Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer wist haar Groene Sleutel te verlengen voor de verblijfsrecreatie (camping) en de dagrecreatie (strand, zwemvijver en attracties). Voor de eerste maal kreeg het Zilvermeer ook de Groene Sleutel voor jeugdlogies.
Het Zilvermeer haalde onder andere een extra punt voor het groen dak op de sanitaire blok van de camping en het gebruik van biologisch afbreekbare zakjes voor inzameling van GFT.
 
Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker
Net zoals het Zilvermeer mocht De Nekker vorig jaar een eerste keer de Groene Sleutel ontvangen zowel als toeristische attractie als voor de jeugdlogies. Dankzij de vereende inspanningen van het personeel slaagden ze er in deze prestatie te evenaren. Gedeputeerde Rik Röttger: “Het Provinciebestuur van Antwerpen geeft graag het goede voorbeeld. We zijn dus bijzonder trots op deze erkenning en op de blijvende inspanning die beide recreatiedomeinen hebben geleverd.”