Bandit, een bedrijf in Opglabbeek gespecialiseerd in de productie van mistgeneratoren als inbraakbeveiliging, gaat voortaan haar mistgeneratoren inzetten om ruimtes te desinfecteren in de strijd tegen het COVID-19-virus.

Het transformatieproject ontvangt 373.500 euro steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

"Van het neutraliseren van crimineel gedrag, tot het neutraliseren van het Covid-19-virus. Het bedrijf Bandit toont zich heldhaftig op het vlak van innovatie en in de strijd tegen het virus.

Waar hun misttechnologie eerder nog diende om criminele activiteiten de kiem te smoren, zal het binnenkort ingezet worden om ruimtes in tal van sectoren te desinfecteren. Opnieuw een voorbeeld van hoe ondernemend Vlaanderen zich veerkrachtig en creatief toont tijdens de crisis." - Hilde Crevits

Bandit is een bedrijf uit Opglabbeek actief in de beveiligingssector sinds 1992. Het produceert mistgeneratoren die een dikke mist creëren via een alarmsysteem wanneer er ingebroken wordt.

De mist moet criminelen afschrikken en hun inbraakactiviteiten bemoeilijken.

Door de coronacrisis kwam het bedrijf op het idee haar mistgeneratoren te transformeren, zodat de technologie voortaan gebruikt kan worden om ruimtes in bijvoorbeeld de horeca, bedrijven of zorgsector automatisch en naar alle normen te desinfecteren en het COVID-19-virus te neutraliseren.

Voor de realisatie van deze innovatieve desinfecteertechnologie werkt Bandit samen met gespecialiseerde partners. In totaal zal de investering ruim 1,2 miljoen euro kosten.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits steunt 30% van de investering omwille van het innovatieve karakter in het kader van de coronacrisis. De 373.500 euro steun aan het transformatieproject zal onder andere dienen voor de opzet van het productieproces en de assemblage van de toestellen.

Strategische Transformatiesteun voor COVID-19-relevante producten

Ook een andere Vlaamse onderneming ontvangt Strategische Transformatiesteun via een VLAIO-oproep voor hun investeringen in COVID-19-relevante producten.

Datwyler Pharma Packaging Belgium uit Alken ontvangt 1 miljoen investeringssteun voor de productie van 'Rigid Needle Shields'. Dat zijn verpakkingsonderdelen die ervoor moeten zorgen dat zowel de naalden van de vaccin-spuiten als het medisch personeel beter beschermd worden."