Vlaamse bedrijven, ook in het Neteland, zoeken volop nieuwe mensen. Meer dan een op drie van de Belgische bedrijven heeft het plan opgevat om nieuwe medewerkers aan te werven.

Dit blijkt uit een studie van Partena Professional. En wat meer is: door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn bedrijven verplicht om de "war on talent" op een creatieve en inventieve manier te voeren. In dit artikel bespreken we hoe enkele bedrijven er in het verleden met succes in zijn geslaagd om nieuwe medewerkers aan te trekken. We tonen ook met voorbeelden uit de regio aan hoe een dergelijke aanpak werkt.

KMO's en grote bedrijven merken door corona dat bepaalde profielen ontbreken

In april van dit jaar ondervroeg Partena Professional de bedrijfsleiders van meer dan 300 kmo's en grote bedrijven.

De vraag was vooral welke invloed de coronapandemie op het aanwervingsbeleid had. Hoewel je geneigd bent om te denken dat corona zorgde voor productiedalingen en dalingen in verkoop, met als gevolg een rem op investeringen en nieuwe aanwervingen, lijkt eerder het tegendeel waar.

Door de pandemie lijkt het alsof bedrijven inzien dat bepaalde profielen en vaardigheden ontbreken om een continue groei in de toekomst te verzekeren.

Voorzichtig optimisme bij bedrijfsleiders

Het aanwervingsoptimisme toont zich vooral bij grote bedrijven. Bij de kleine bedrijven is de onzekerheid groter. Yves Stox, Senior Legal Counsel bij Partena Professional, vertelt op de website van Partena dat kleine bedrijven eerder een beroep gaan doen op freelancers en contractors, en vaste contracten uitstellen.

Een bijzondere jobbeurs

Bedrijven in Neteland hebben al eerder getoond dat ze creatief zijn in het aantrekken van het juiste talent. Zo was er een jobbeurs waarbij kandidaat-sollicitanten werden uitgenodigd om zich met een transpallet van de stand van de ene werkgever naar de andere te verplaatsen.

De transpallet staat voor mobiliteit en techniek, wat meteen ook de troeven van Neteland zijn. Bovendien past een transpallet in een technische en logistieke omgeving, en laat dit nu net een sector zijn waar men in de regio schreeuwt om nieuwe medewerkers.

Freelancers brengen vernieuwende ideeën aan

Dat freelancers de kans krijgen om zich te bewijzen in kleine bedrijven, kan ook een boost zijn voor de creativiteit. Freelancers combineren de ervaring van diverse projecten met hun eigen creativiteit.

Daarbij is het niet vreemd dat freelancers via een eigen crowdfundingsactie uitpakken met oplossingen voor problemen in de logistiek. Is de transpallet in jouw magazijn wat te beperkt voor hoge lasten te vervoeren, dan zit er misschien wel iets in de verlaagde aanhangwagen?

De Trimork aanhangwagen, uitgevonden door de Heistse Ludo De Ceuster en zijn zoon Laurens, is een goede aanvulling voor een palletwagen. De Heistenaars ontwerpen en produceren een nieuw type aanhangwagen waarvan je de bak volledig op de grond kan plaatsen, vergelijkbaar met een container.

Zo kun je er bij wijze van spreken rechtstreeks met een palletwagen op rijden.

Ikea trekt nieuwe medewerkers op een originele manier aan

Bedrijven hebben in het verleden al vaak hun beste beentje voorgezet om creatieve mensen aan te trekken.

Zo is er het voorbeeld van Ikea in Australië:
• Een vestiging in Australië had dringend nieuwe medewerkers nodig en kwam hiervoor het idee om een jobadvertentie in de vorm van de typische montage-instructie van Ikea te gieten.
• Dit blad werd afgedrukt en in de platte verpakkingen van kasten, bedden en ander Ikea-meubilair gestopt.
• Zo verspreidden de Ikea-klanten zelf de vacatures.
• Bovendien sprak de stijl van de vacature de fans van Ikea meteen aan. Het resultaat was dat de vacatures in no time ingevuld waren.

Probleemoplossend vermogen, belangrijk voor bedrijven en sollicitanten

Het is duidelijk dat de coronapandemie maar een tijdelijke rem was voor het bedrijfsleven. In 2021 richten bedrijven uit het Neteland en uit Vlaanderen de blik op de toekomst. Een ding is zeker.

Naast een diploma en een bepaalde werkervaring, worden ook creativiteit en probleemoplossend vermogen steeds belangrijker, zowel voor de bedrijven als voor de kandidaten die wensen te solliciteren.'  Foto rr.