1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen... een ontluisterend cijfer, dat zich dan ook vertaalt in het hoge suïcidecijfer in Vlaanderen. Tijd om daar iets aan te doen!

Dat is ook de motivatie van Beerse, Herentals en Rijkevorsel die instappen in het project Warme Steden en Gemeenten samen met 39 andere steden en gemeenten in Vlaanderen. De Warme Gemeenten dragen zo een steentje bij
aan het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren.

Een Warme Stad of Gemeente verenigt alle organisaties die werken naar kinderen en jongeren en hun mentaal welzijn. Zo worden de krachten gebundeld om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen.

Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt namelijk de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en vermijdt veel psychisch leed.

5 pilootsteden waaronder Stad Turnhout gingen de voorbije jaren de uitdaging aan om een Warme Stad te worden. Dit traject leverde goede praktijken op en staat nu model voor de nieuwe Warme Steden en Gemeenten die starten in september!

Het einddoel? Een veilige plek, waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten.

Daarbij zullen de Warme Gemeenten zich baseren op 8 pijlers om veerkracht te versterken:

Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren

Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan

Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling

Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving

Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid

Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving

Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vindenBetrek kinderen en jongeren bij het beleid

Hierbij worden ze begeleid door Logo Kempen, ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.

Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld. Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel.
Meer info: www.warmewilliam.be

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Consortium

Fonds GavoorGelukVlaams instituut Gezond LevenVlaamse Logo'sLUCAS KULeuven

www.warmestedenengemeenten.be