Aannemer NV De Peuter is gestart met de aanleg en uitbouw van het Begijnhofpark. Een troef voor de Herentalsenaren is dat de aanleg van het Begijnhofpark vanop de Augustijnenlaan kan meegemaakt en bekeken worden.

Op het Begijnhof wordt ook nieuwe riolering gelegd.

Dinsdagavond was er al een derde infomoment voor de geïnteresseerden.

Begijnhofpark : natuur in de stad.

De stad Herentals startte in oktober 2014 met een studieopdracht om de groene long tussen het begijnhof, de Augustijnenlaan en de Hellekens op te waarderen. Dit gebied, erkend als beschermd stads- en dorpsgezicht, vormt een unieke verbinding tussen het stadscentrum en de groengebieden Hellekens, Olens Broek en Langendonk. Voor de studieopdracht werkte de stad samen met landschapsarchitectenbureau Atelier Parkoer.

In het najaar van 2015 diende de stad een projectvoorstel in voor de projectoproep 'Natuur in je buurt' van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Met deze oproep wil het ANB projecten ondersteunen die zorgen voor meer en beter groen in de verstedelijkte omgeving. Het ANB kende geen subsidies toe aan het Herentalse project.

De stad voert de plannen in een afgeslantke versie toch uit.  zij het in een afgeslankte versie. Het oorspronkelijk ontwerp werd gedeeltelijk aangepast. De werken worden in verschillende fasen uitgevoerd. 

Timing

Op 6 juni startte aannemer NV De Peuter met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het Begijnhofpark. Hij legt eerst een gescheiden rioleringsstelsel aan de achtertuinen van de begijnhofwoningen. Het regenwater vloeit daardoor in de Maasbeek.

Net voor de bouwvakante rooit de aannemer een groot aantal bomen en struiken om het terrein klaar te maken voor de aanleg van het park.

De eigenlijke aanleg van het Begijnhofpark start op 1 augustus. Die werken omvatten het vergroten van de poel, het verlengen van de Maasbeek, het aanleggen van paden.

De kostprijs van de werken bedraagt 464.331 euro.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed kende een premie van 20.000 euro toe aan de stad voor het werken aan dit beschermde erfgoed.