Het najaar is weer daar: een geschikt moment voor (her)aanplantingsplannen hebt in de tuin. Nog op zoek naar informatie over geschikte soorten? Neem dan eens een kijkje bij de actie 'Behaag onze Kempen!'.

'Behaag onze Kempen!' is een sensibiliseringsactie, die loopt in de periode september – november 2015, waaraan een bomen- en struikenverkoop gekoppeld wordt. De actie is een initiatief van 26 Kempense gemeentebesturen, IOK en vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt en Velt.

Deze actie heeft als doel mensen te stimuleren inheems plantgoed te planten in hun tuin.

Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. De planten zijn bovendien beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes en interacties met andere organismen.

Advies op maat
Een haag aanplanten? Nog wat ruimte voor fruit- of vruchtbomen? Het genot van bessenstruiken in de tuin? Raadpleeg zeker de website www.iok.be/bok voor informatie over soorten die passen in jouw tuin. Raadpleeg de informatiebrochure of gebruik de zoekkaart waarmee de ideale haag voor elke tuin kan worden samengesteld.

Ook biedt 'Behaag onze Kempen!' een aanbod van bomen en struiken te koop aan. Er worden inheemse en streekeigen bomen en struiken, fruitbomen, vruchtbomen, kleinfruit, klimplanten, heesters, compost en steunpalen aangeboden. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor autochtoon plantmateriaal. Het hout van de steunpalen is onbehandeld en afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

Bijvriendelijke actie
Nieuw dit jaar is het aanbod van biologisch bloemenzaad voor een bloemenweide. Zelfs een klein verloren stukje tuin inzaaien met een bloemenweide kan al een groot verschil maken voor de bijen en andere nuttige insecten. Bovendien zorgt het voor een fraai en kleurrijk uitzicht.

Infoavonden
'Behaag onze Kempen' organiseert deze maand ook drie infoavonden. Naast informatie over de actie en het aangeboden plantgoed, krijg je er heel wat tips en ideeën. De avonden starten telkens om 20 uur. Inschrijven is niet nodig.
- dinsdag 8 september: Dessel in raadzaal AC 'De Plaetse', Hannekestraat 1
- maandag 21 september: Grobbendonk in raadzaal gemeentehuis, Boudewijnstraat 4
- woensdag 23 september: Turnhout in tuinzaal CC De Warande, Warandestraat 42
Bestel je fruitbomen, dan ontvang je kort na de afhaaldag een uitnodiging voor de informatieavond over de aanplant, de snoei en het onderhoud van fruitbomen. Zo ben je meteen gewapend om de bomen een vruchtbare toekomst te verzekeren.

Meer info op www.iok.be/bok