Van 1 september tot 31 oktober loopt in Mol de 23e editie van de actie 'Behaag onze Kempen'. De organisatoren promoten hiermee de inheemse en streekeigen soorten. Ze bieden verschillende soorten aan en leggen de regels van de kunst uit. Het bestelformulier, nuttige informatie over het aanbod en welk plantgoed geschikt is voor jouw tuin vind je op www.iok.be/bok.

Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. De planten zijn bovendien beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes en interacties met andere organismen.

Vooraf goed informeren

Informeer je vooraf goed over de soorten die geschikt zijn voor jouw tuin. Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok.

Aanbod

Het aanbod bestaat uit inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten en heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost. Ideaal om je bodem te verrijken bij de aanplant van fruitbomen en hagen. Naast bio-bloemenzaad voor bloemenweiden kan je vanaf dit jaar ook bio-bloembollen aankopen om nog meer bijen aan te trekken. Verder is er ook een bijenbosje samengesteld met een combinatie van bijenvriendelijk haagplantsoen.

Infoavonden

In september gaan er drie infoavonden door. Naast informatie over de actie en het aangeboden plantgoed, krijg je er ook heel wat tips en je kan er ideeën opdoen. Inschrijven is niet nodig.

Za 16/09 om 14u en 15u - Rondleiding in gezins-speel-oogst-pluk-geniet-tuin van Sara, Jan en kids - Spoorwegstraat 61, Heist-op-den-Berg

Za 17/09 van 10-17u - Infostand van Behaag onze Kempen met advies op maat van je tuin op Happening Lokaal en Gezond - Natuurgebied Schupleer, Dijkbaan, Vorselaar

Za 23/09 om 10u - Rondleiding in architecturale natuurtuin van Michel Geys - Heistraat 7, Mol

Za 23/09 om 14u - Rondleiding door Joeri Cortens in Natuuraard De wending - Albert Van Dyckstraat 66, Turnhout

Bestel je fruitbomen, dan ontvang je kort na de afhaaldag een uitnodiging voor de informatieavond over de aanplant, de snoei en het onderhoud van fruitbomen. Zo ben je meteen gewapend om de bomen een vruchtbare toekomst te verzekeren.

Kies voor een gemengde haag

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem-, en besseneffect.

Hoe bestellen?

Online bestelformulier op www.iok.be/bokBestelformulier downloaden via www.gemeentemol.be of af te halen en in te leveren bij de milieudienst in 't Getouw, Molenhoekstraat 2

Afhalen plantgoed

Je haalt het bestelde plantgoed zelf af op zaterdag 18 november tussen 9.30 en 11.30 uur aan de gemeentelijke werkplaats Zerko, Slagmolenstraat 1. Vooraf te betalen via overschrijving, meer info hierover krijg je bij inschrijving.

Initiatiefnemers

De actie Behaag onze Kempen is een initiatief van IOK, Natuurpunt, Velt, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en 26 Kempense gemeentebesturen, waaronder ook onze gemeente.

Meer info:

behaag.onze.kempen@iok.be, www.iok.be/bok

groendienst, 014 33 07 37, groendienst@gemeentemol.be