De Herentalse senioren zijn best tevreden over het lokaal ouderenbeleid.  60 belangstellenden zakten dinsdagavond af naar cc 't Schaliken om de resultaten van een behoeftenonderzoek te kennen. Prof.dr Liesbeth De Donder van de Vrije Universiteit Brussel onderstreepte dat het onderzoek uitwijst dat de Herentalse senioren hier in Herentals toch wel best tevreden zijn.

Uiteraard kunnen er veel dingen verbeteren, maar over het algemeen scoort Herentals iets beter dan de stad Antwerpen of het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten.

Het behoeftenonderzoek is uitgevoerd bij 500 Herentalse senioren door de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met de Herentalse seniorenraad en een 50-tal vrijwillige enquêteurs.

Opmerkelijke resultaten

- 38% van de ondervraagden is tevreden over zijn/haar inkomen van 2.000 euro per maand

- de ondervraagde senioren bleken goed opgeleid te zijn

- het is prettig wonen in de wijken maar de verkeersdrukte is een storend element

- de senioren willen graag een kruidenierszaak dicht bij huis, meer zitbanken en openbare toiletten in het straatbeeld

- de huisarts blijft voor de senioren een vertrouwenspersoon die extra zorg geeft, kinderen geven minder hulp

- 3.5% van de gepensioneerden kan op niemand een beroep doen (7% bij de 80-plussers).

 

Professor Liesbeth De Donder (VUB) : 'In Herentals viel ons onder meer op dat de opleidingsniveau's en het inkomen relatief hoog liggen. 38 procent zegt zelfs meer dan 2.000 euro per maand te hebben. 66 procent zegt dan ook makkelijk rond te komen.'

Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste ouderen zich prettig in hun wijk voelen. "Opmerkelijk in Herentals is dat de senioren in de helft van de gevallen zorg krijgen van hun huisarts. Dat is aanzienlijk meer dan elders in Vlaanderen. De hulp van kinderen ligt lager dan elders.'

De resultaten van het onderzoek vormen mee de basis van het seniorenbeleidsplan van de stad en het OCMW.

Op de foto o.a. professor Liesbeth De Donder tussen Hilde Braet (links) en Betty Peeters van OCMW Herentals.

Johan Temmerman / NNieuws.