Kort bekerleven voor VCHH na nederlaag tegen Tongeren (1 – 3).  'Voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen kreeg VC Heist Delhaize Herenthout met Datavoc Tongeren al direct een klepper over de vloer', zegt Eric Peeters.

'Alhoewel de wedstrijd kaderde in de Beker van België is Datavoc zeker geen onbekende wegens ook actief als een van de toppers in dezelfde reeks van VCHH.

Bij de thuisploeg kon men terug rekenen op een wederoptredende Tessa Van Den Dries die na de geboorte van hun zoon terug de schoenen aanstrikte en de rol van kapitein kreeg toebedeeld.

Herenthout startte net als de voorbije weken sterk met 5 – 3 maar Tongeren was vastbesloten het vel duur te verkopen en bracht met 8 – 8 de bordjes terug in balans.
Door goede services en degelijke aanvallen was het toch de thuisploeg die er in lukte om opnieuw uit te lopen tot 12 – 8 en hiermee Tongeren tot een eerste time-out dwong.

Hierna was het spelbeeld evenwaardig en hoogstaand maar Datavoc keek iets later tegen een 16 – 11 kloof aan en soupeerde dadelijk de tweede time-out op om orde op zaken te krijgen.
Dit bleek een nutteloze poging want met 20 – 11 gingen ook de volgende punten telkens naar Herenthoutse zijde, mee door een prima opslaande Lindsy Vercammen.

De grond werd heet onder het kamp van de bezoekende dames en met 21 – 14 was het nog altijd VCHH dat de scepter zwaaide. Tongeren lukte nog wel een remonte tot 21 – 17 alvorens VCHH eveneens overging tot een time-out.

Bij 22 – 20 voerde thuiscoach Jolien Wittock een dubbelle wissel uit om de setter opnieuw achteraan te krijgen en kreeg onverwacht steun door een opslagmisser van Datavoc dat evenwel stevig weerstand bleef bieden en aanklampte tot 23 – 21.

Niettegenstaande de spanning hielden de troepen op het thuisfront het hoofd koel en werkten ze klinisch af met 25 – 21 om alzo de eerste set op het conto te schrijven.
Datavoc bleek het setverlies vrij snel verteerd te hebben want met 1 – 5 namen zij de beste start in de tweede set en moest VCHH toch even bekomen van de opgelopen achterstand.

In deze spelfase waren het echter meer de eigen fouten van VCHH dan de lichte overmacht van Tongeren die voor een 3 – 8 achterstand zorgden.
Door een opslagreeks van Emma Raeymakers werd de kloof weliswaar verkleind tot 6 – 8 en leek VCHH op weg om een tweede adem te vinden.

De daaropvolgende 12 – 12 was geenszins onverdiend te noemen en de stoeters hielden met 14 – 14 gelijke tred met de tegenstand.
De volgende punten had VCHH opnieuw het betere spel maar na de 17 – 15 was het Tongeren dat overnam en op hun beurt uitliep tot 17 -20. Hierdoor rook Datavoc bloed en serveerden zij zich een weg naar de 17 – 22.

VC Heist Delhaize Herenthout bleek echter niet bereid tot het gooien van de handdoek en slaagde erin zich terug te brengen naar 20 – 22 maar de geleverde inspanningen bleken te veel gevergd te hebben waardoor Datavoc de set kon veroveren met 20 – 25 en op dit vlak naastzij kwam.

De derde set startte gelijkopgaand met 3 – 3 en het was de thuisploeg die de eerste prik uitdeelde door uit te lopen naar 6 – 3. Tongeren bleek echter niet geïmponeerd en stelde met 6 – 6 orde op zaken wat, gecombineerd met een ijzersterke verdediging, hun in staat stelde de Herenthoutse aanvallen te counteren en terug te slaan tot 6 – 9.

Weerom lukte het VCHH om zich vast te bijten in de tegenstandsters en te milderen tot 10 – 11 maar kreeg vervolgens het deksel op deneus met een 10 – 15 stand.

Bij 16 -18 was het nog altijd de thuisploeg die op achtervolgen was aangewezen, maar de kloof was ondertussen wel herleid tot 2 eenheden en zelfs volledig weggewerkt met 19 – 19 wat Herenthout het momentum gaf.

Datavoc, niet voor niets leider in het klassement, veroverde de service terug bij 21 – 22 en werkte daarna loepzuiver af tot 21 – 25 wat toch een domper opleverde bij de oranjehemden die nu tegen een 1 – 2 achterstand aankeken en vol aan de bak moesten.

Set 4, cruciaal voor beide teams, was het weerom Datavoc dat het best hervatte met 1 – 5. VCHH lukte wel enkele punten maar verloor de slag om het midden van het net wat cash betaald werd met een harde 4 – 10. Enkele eigen fouten van Herenthout wreven nog wat meer zout in de wonde en met 8 – 14 bleef de te overbruggen kloof groot.

Niettegenstaande kwamen de dames terug op karakter tot 11 – 15 maar weerom veroverde Tongeren het spel om het netmidden en doemden er donkere wolken op voor de thuisploeg. De 13 – 17 bracht Tongeren op een goede positie maar VCHH milderde opnieuw tot 16 – 18.

Met 16 – 20 kwam het water de fluo's tot aan de lippen en de daaropvolgende 18 – 20 bracht wel het spelpeil in evenwicht voor de zoveelste keer, maar voor VCHH smolt de tijd als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.

De eerste matchbal voor Tongeren werd niet geheel onlogisch door de middenspeelster van Datavoc op het scorebord gespijkerd en ook direct omgezet tot set- en matchwinst voor de bezoeksters met 18 – 25.

Een dure les voor VC Heist Delhaize Herenthout en coach Jolien Wittock waarmee de jammerlijke traditie van een kort bekerleven wordt verdergezet. Jammer, maar het zij zo. We kunnen wel niet voorbij het feit dat VCHH er toch maar mooi in geslaagd was om telkens de voet naast deze van de sterke tegenstander te zetten en prachtig spel leverde.

Iets waar coach en speelsters zich aan kunnen optrekken voor de in het verschiet liggende wedstrijden is het feit dat VCHH 80 punten lukte tegen de autoritaire leider van het classement. Met dergelijk spelpeil kunnen de resultaten niet uitblijven in competitieverband waar VCHH eigenlijk onder zijn waarde staat geklasseerd.'

VCHH – Datavoc 1 – 3 (setstanden 25-21, 20-25, 21-25, 19-25).