Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bekkenbodemkliniek AZ Turnhout biedt met nieuwe behandeling volledige zorg voor patiënten in de Kempen

azturnhout bekkenbodemkliniek - team

Het AZ Turnhout kreeg onlangs de erkenning om neurostimulatoren te plaatsen bij mensen die last hebben van ongewild stoelgangsverlies. Doordat het ziekenhuis nu ook deze ingreep mag uitvoeren, kunnen de artsen van AZ Turnhout elke behandeling aanbieden om bekkenbodemproblemen te verhelpen. Vorige maand plaatste chirurg Sofia Castro de eerste neurostimulator tegen stoelgangsverlies in Turnhout. 

 

De bekkenbodemkliniek van AZ Turnhout bestaat al sinds 2012, het was toen het eerste gespecialiseerde centrum in de Kempen. Vrouwen kunnen er terecht voor de behandeling van blaasproblemen, stoelgangsklachten of verzakkingen. Gynaecoloog dr. Ruben Vanspauwen en uroloog dr. Charlotte Schillebeeckx houden er elke vrijdag samen consultatie. Zo kunnen ze samen de klachten analyseren en de beste behandeling voorstellen. Eén keer in de maand schuift zelfs een derde arts aan, maag- darmspecialist dr. Guy Van Roey. Er zijn namelijk ook vrouwen die last hebben van darmverzakkingen of stoelgangsverlies, al komen urineproblemen en vaginale verzakkingen nog vaker voor. In de bekkenbodemkliniek werken ook drie gespecialiseerde verpleegkundigen en een bekkenbodemkinesiste. Op jaarbasis helpt het team zo’n 450 patiënten.

Vrouwenproblemen uit de taboesfeer 

“Helaas zien we dat vrouwen vaak lang met hun klachten rondlopen”, vertelt uroloog dr. Schillebeeckx. “De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn problemen met het plassen zoals ongewenst urineverlies, pijn bij het plassen, vaak moeten plassen en regelmatige blaasontstekingen. Veel mensen vinden het ongemakkelijk om hierover met hun huisarts te praten en accepteren het als een bijkomend nadeel van het ouder worden. Vaak is er ook onwetendheid over de mogelijke behandeling van blaasklachten.

Jammer genoeg zijn er nog steeds veel vrouwen die geen hulp zoeken, ondanks het feit dat het overgrote deel van de blaasklachten goed te behandelen is. Dit betekent niet altijd dat ze voor honderd procent verdwijnen, wel dat ze flink verminderen en dat de kwaliteit van leven er sterk op vooruit gaat.”

Neurostimulatoren

Eén van de mogelijke behandelingen bij urineproblemen is het plaatsen van een neurostimulator. Dr. Schillebeeckx plaatst ze al sinds 2021 in Turnhout. Hiermee hielpen we al 45 personen in de voorbije jaren. Met de komst van abdominaal chirurg dr. Sofia Castro mogen we in Turnhout ook neurostimulatoren plaatsen om stoelgangsverlies tegen te gaan. “De neurostimulator is een implanteerbaar apparaatje, een soort pacemaker, dat we onder de huid inbrengen, meestal rechtsboven in de bil. Het toestel gaat de sacrale zenuwen in de onderrug stimuleren of moduleren met zwakke elektrische impulsen om de controle van de sluitspier opnieuw te verbeteren”, vertelt chirurg Sofia Castro. “We verwachten dat we met deze ingreep jaarlijks een tiental patiënten kunnen helpen.”

“Met sacrale neuromodulatie vervolledigen we ons aanbod aan technieken voor behandeling van bekkenbodemproblemen”, besluit gynaecoloog Ruben Vanspauwen. “ Naast medicamenteuze behandelingen, fysiotherapie en verschillende heelkundige opties voor behandeling van urineverlies en verzakking kunnen we nu ook ongewenst stoelgangsverlies in vele gevallen doeltreffend behandelen. Zo kunnen we vele patiënten uit de Kempen dichtbij huis behandelen en opvolgen.”

 www.azturnhout.be/bekkenbodemkliniek

Foto :  het team bekkenbodemkliniek van AZ Turnhout/rr N.

 

azturnhout bekkenbodemkliniek - team

Deel dit artikel