In het Vlaams parlement zijn dinsdag vijf apps bekroond die door scholen bedacht werden om de brug te slaan tussen de werkplek en de schoolbank, het zogeheten duaal leren. Het gaat om een initiatief van het Agentschap voor Ondernemersvorming (Syntra Vlaanderen).

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beloonden vijf winnaars met een cheque om hun app te ontwikkelen. In totaal wonnen de laureaten 100.000 euro.

Ideaal Duaal is een Vlaamse competitie die leerlingen en leerkrachten uit het secundair onderwijs, bedrijfsleiders, werknemers en andere betrokken organisaties uitdaagt een app te ontwikkelen die duaal leren ondersteunt. De deelnemende teams doorliepen een zeer uitgebreid selectieproces.

Eind november 2017 werden 13 4 idee&e uml;n ingediend, waaruit een jury 82 projecten selecteerde. In de loop van februari 2018 werden in samenwerking met Voka regionale selecties georganiseerd in vijf provincies. Na een intensieve coaching-sessie door Imec, Microsoft en EdConnect kregen 20 teams de kans om mee te dingen naar de hoofdprijs: de daadwerkelijke ontwikkeling van hun project.

Unilin bedacht de "Discovery App" vanuit de vaststelling dat de maakindustrie te beperkte instroom kent en er te weinig doorstroom is naar een technische richting in het huidige onderwijs.

Kazi brengt via een "matching-app" de verwachtingen tussen een werkplek en jongere beter in kaart.

De "iDuaal-app", ontwikkeld door BASF Antwerpen in samenwerking met diverse scholen waar duale leertrajecten lopen, wil een antwoord én een oplossing bieden voor de papiermolen die met leren op een werkplek gepaard gaat.

De "Talentcoach", ontwikkeld door GO! Talent (Atheneum Lokeren) geeft jongeren op een gebruiksvriendelijke manier en via één platform toegang tot verschillende deelapplicaties.

De leerlingen van het Heilig Hart College uit Heist-op-den-Berg ontwierpen de app "Dualo" die ervoor zorgt dat leerlingen op een eenvoudige manier in contact kunnen komen met werkplekken en omgekeerd.

Daarnaast werden nog drie projecten bekroond met een cheque voor een educatief pakket ter waarde van elk 1.000 euro: "Mentor+", "Through Mountains" en "RHAPP". (Belga)