U bent hier

Belasting onbebouwde percelen afgeschaft in Kasterlee

Kasterlee | Neteland
12.12.2017 - 13.41u
Door: Mark Jaspers

De gemeente Kasterlee was sedert 1 januari 2012 decretaal verplicht om een zogenaamde 'activeringsheffing' te innen op onbebouwde percelen. Vlaanderen legt dit op aan die gemeenten waar volgens bepaalde parameters het aanbod aan bouwgronden onvoldoende tegemoet komt aan de woningbehoefte.

Het gemeentebestuur had zelf veel vragen bij deze regeling, maar kon zich niet aan de hogere rechtsnorm onttrekken. Wel werden op basis van verschillende criteria, zoals het aantal kinderen onder de 30 jaar, in de gemeente Kasterlee vrijstellingen verleend. Het systeem van de vrijstellingen werd door het gemeentebestuur trouwens ruim toegepast in de periodes 2012-2014 en 2015-2017.

"Maar vanaf 2018 is deze belasting strikt genomen niet meer verplicht voor Kasterlee", aldus schepen van Financiën Gert Storms (CD&V). "Het decreet legt twee verplichte termijnen van drie jaar op, en die zijn nu voorbij. Het college van burgemeester en schepenen is niet overtuigd dat er met een dergelijke heffing veel meer betaalbare bouwgronden op de markt komen. Daarom heeft het beslist deze belasting stop te zetten met ingang van 1 januari 2018."

Na de afschaffing van de belasting op drijfkracht in 2013, is dit de tweede belasting die afgeschaft wordt deze legislatuur. "Zeker als je weet dat volgens de jaarlijkse Belfius-studie de globale belastingdruk in Kasterlee aan de lage kant is, is dit toch een hele prestatie," besluit de tevreden schepen van financiën.


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto