U bent hier

'Belasting op reclamedrukwerk verkleint afvalberg'

Lille
27.01.2021 - 15.29u
Door: Mark Jaspers

De gemeente Lille wil haar afvalberg verder verkleinen. Daarvoor staat vanavond de goedkeuring van een belasting op reclamedrukwerk op de agenda.

Met de belasting wil de gemeente reclamemakers ontmoedigen om massaal reclame- of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te verdelen.

Verspreiders van drukwerk betalen vanaf februari 3 cent per exemplaar dat ze verspreiden. Lokale handelaars en verenigingen die zelf een foldertje posten worden ontzien, want publicaties tot 20 gram zijn gratis.

Schepen van duurzaamheid De Backer (Groen): "De verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gadgets in brievenbussen of op de openbare weg heeft een grote ecologische impact. Niet alleen zijn er grondstoffen nodig om de folders te maken. De folders worden ook zeer snel afval.

Ze verdwijnen vaak ongelezen bij het oud papier of in de vuilbak. De verwerking van dit afval is belastend voor het milieu. Veel inwoners storen zich ook aan de massa reclame die elke dag in je bus zit.

We hebben daarom een belasting in het leven geroepen volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. Wie folders verspreidt, moet de maatschappelijke kost hiervan dragen."

Burgemeester Peeters, bevoegd voor economie : "De belasting is bedoeld voor de professionele reclameverspreiders en de grote ketens.

Onze eigen lokale handelaars of verenigingen die een foldertje in de bus stoppen om hun producten aan de man of vrouw te brengen, willen we steunen en niet belasten. Daarom hebben we alle folders tot 20 gram vrijgesteld van belasting."

Verspreiders van drukwerk moeten zelf aangifte doen van de bedeling bij de gemeente. Dit moet ten laatste veertien dagen na de bedeling gebeuren.

Wie periodiek ongeadresseerd drukwerk verspreidt, kan ervoor kiezen om zijn aangifte vooraf in te vullen voor het hele aanslagjaar. Afwijkingen van de jaarlijkse aangifte kunnen nadien nog rechtgezet worden.

Schepen van duurzaamheid De Backer (Groen): "Wie niet geïnteresseerd is in reclamedrukwerk kan bij het onthaal in het gemeentehuis gratis een sticker 'geen reclame' oppikken om op de brievenbus kleven.

Zo voorkom je afval en verklein je ook je eigen afvalberg. Er zijn twee verschillende stickers. Eén indien je geen enkel drukwerk in de brievenbus wil en één voor als je enkel persdrukwerk wil ontvangen."

imageMeer nieuws

AZ Turnhout : 'Ziekenhuis en huisartsen geven samen info over het coronavaccin'

AZ Turnhout : 'Ziekenhuis en huisartsen geven samen info over het coronavaccin'
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 25.02.2021 - 11.35u

Digidak en Intracto gaan voor iedereen digitaal mee

Digidak en Intracto gaan voor iedereen digitaal mee
Herentals | Neteland | Vlaanderen 25.02.2021 - 09.52u

Meer dan duizend laatstejaars ontmoeten werkgevers op Jobbeurs Zorg en Welzijn

Geel | Kempen regio | Lier regio | Turnhout regio 25.02.2021 - 09.37u

Principeakkoord met China laat ondernemers nog efficiënter zaken doen

Internationaal | Kempen regio | Provincie Antwerpen 25.02.2021 - 08.15u

Gratis mondmaskers van overheid voorlopig afgeraden door mogelijk gezondheidsrisico

Gratis mondmaskers van overheid voorlopig afgeraden door mogelijk gezondheidsrisico
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 25.02.2021 - 07.28u

5 jaar OKAN op Sint-Jozef Geel

5 jaar OKAN op Sint-Jozef Geel
Geel 24.02.2021 - 21.22u

Pano, "Zonde van de zonnepanelen", vanavond op één

Pano, "Zonde van de zonnepanelen", vanavond op één
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.02.2021 - 18.06u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto