Belfius, Cipal Schaubroeck en Nuhma kondigden vandaag de oprichting aan van Fairville, een nieuw bedrijf dat steden en gemeenten digitale oplossingen aanbiedt met focus op lokale economie, duurzaamheid en mobiliteit.

Fairville is een joint venture tussen deze 3 partners met elk een gelijk aantal aandelen. Vanaf vandaag slaan deze 3 partners de handen in elkaar om 4 bestaande activiteiten rond lokale loyaliteit (Onze Stad App, Cirklo, MyWaste en Buck-e) samen te brengen in één online stadsplatform.

Deze 4 oplossingen bewezen reeds hun waarde in de markt. Zo fietsten en wandelden de deelnemende scholen met het fietsbeloningssysteem Buck-e
sinds de ingebruikname samen 1,5 miljoen kilometer bij elkaar.

Goed voor een vermindering van 375 ton CO2! Ook de digitale geschenkbon Cirklo deed in 2020 zijn intrede. Op deze manier investeerden gemeenten via het digitaal systeem voor geschenkbonnen voor ruim 13 miljoen euro aan geschenkbonnen in de lokale economie.

De voordelen van de samenwerking tussen de 3 partners zijn talrijk. Zo kunnen nieuwe markten opengebroken worden, de kwaliteit van producten kan verhoogd worden én er kan verder in innoverende oplossingen voor lokale besturen geïnvesteerd worden.

Lokaal, loyaal en digitaal

De 3 vennoten geloven sterk in het unieke aanbod van Fairville en steunen met dit initiatief de digitale versnelling bij steden en gemeenten. Onze Stad App versterkt de lokale betrokkenheid van burgers door informatie veilig, accuraat en realtime te verspreiden.

Cirklo, MyWaste en Buck-e belonen dan weer op hun beurt inwoners voor
hun deelname aan waardevolle acties zoals het lokaal shoppen, het reduceren van afval en het stimuleren van duurzame verplaatsingen.

Bovendien werden deze digitale oplossingen onlangs als beste keuze voor lokale besturen geselecteerd in het kader van een raamcontract rond positief 'incentiveren' en dynamiseren van de lokale economie.

Door het bundelen van krachten kan de verwachte schaalvergroting
van deze 4 producten voor 2021 gerealiseerd worden.

Transitie

Tom Van Hecke komt aan het hoofd van Fairville. De komende weken start de transitie vanuit de 3 bedrijven en krijgt de nieuwe organisatie verder vorm.

Een 14-koppig team zal instaan voor de ontwikkeling, het onderhoud en de verkoop van digitale oplossingen, die burgers zullen informeren én motiveren om via kleine inspanningen bij te dragen aan een duurzame en economisch lokaal verankerde gemeenschap.

"Het zijn gekke tijden. De wereld is in de ban van Covid-19. De impact op de volksgezondheid, de maatschappij en de economie is bijzonder groot. Overheden moeten wendbaar zijn op economisch vlak en moeten kunnen inspelen op de economische gevolgen van de gezondheidscrisis.

Dat kan door het promoten van lokaal consumeren en recreëren. Steeds meer klanten zijn op zoek naar incentive programma's ter versterking van maatschappelijk engagement en lokale loyalty en weten ons te vinden.

Ons klantenbestand is in de afgelopen jaren dan ook flink gegroeid" aldus CEO Tom Van Hecke.

Tom stelt vast dat de Covid-19-crisis een goede motor is geweest om verandering op gang te brengen. "Meer dan ooit trekken steden en gemeenten de kaart van digitalisering en innovatie. Fairville kan steden en gemeenten net dat duwtje in de rug geven bij het herstel van lokale bedrijven en het revitaliseren van een gemeenschapsgevoel."

Ronny Neckebroeck, directeur Belfius en voorzitter van de raad van bestuur van Fairville legt uit: "De alliantie met Cipal Schaubroeck en Nuhma kadert in de strategie van Belfius om 'meaningful en inspiring' oplossingen te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken voor publieke instellingen, burgers en de lokale economie."

Hans Hulpiau, COO Cipal Schaubroeck, kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet: "Cipal Schaubroeck bouwt samen met lokale besturen aan overheden van de toekomst.

We zijn dan ook enorm trots dat we via Fairville nóg meer innovatieve oplossingen aan steden en gemeenten kunnen aanbieden, en dat op domeinen als lokale economie en mobiliteit die vandaag uiterst belangrijk zijn."

Cipal Schaubroeck streeft ernaar om innovatieve oplossingen aan te reiken die het werk van de ambtenaar vereenvoudigen én de levenskwaliteit van de
burger verhogen en groeide zo uit tot de grootste en meest complete aanbieder van softwareoplossingen en diensten voor Vlaamse lokale besturen.

Ook Nuhma wenst haar toonaangevende positie in energie en duurzaamheid verder uit te bouwen door een participatie in Fairville. Nuhma werkt namens de Limburgse gemeenten.

Door haar investeringen en participaties in andere ondernemingen wil Nuhma mee de doelstelling helpen realiseren om Limburg CO2-neutraal te maken.

"Door de krachten te bundelen, bouwen we verder aan de uitbouw van een slimme regio, waarin we toepassingen voorzien voor zowel grote als middelgrote tot kleine besturen. In Fairville wordt expertise samengebracht die
zal inzetten op het ontwikkelen en aanbieden van softwarematige oplossingen die de welvaart, het welzijn én de levenskwaliteit van de burgers bevorderen", aldus Ludo Kelchtermans, CEO Nuhma.

Meer weten? Surf dan naar fairville.be of informeer via info@fairville.be