Belfius wil 920 banen schrappen, maar tegelijkertijd 250 jongeren aanwerven. Daardoor gaan netto 670 jobs verloren, zo meldt de bank donderdag na een bijzondere ondernemingsraad.

 

Belfius Bank wil de komende vier jaar haar kosten structureel met minstens 210 miljoen euro verminderen. Het directiecomité van de bank wordt ook teruggebracht van negen naar zeven leden.

De directie heeft de werknemersvertegenwoordigers in de bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht van een 'plan 2016'. "Het plan bevat, naast een ambitieus inkomstenbudget, een belangrijk luik besparingen", zo luidt het in een persbericht.

"Deze besparingen zijn absoluut noodzakelijk om de duurzame toekomst van de bank te verzekeren. Het terugplooien op de Belgische markt en de daling van de marges nopen de bank tot aanpassing van haar organisatiemodel en kostenstructuur."

Behalve de besparingen op personeel, zal ook 70 miljoen euro bespaard worden door het terugdringen van de algemene werkingskosten. De verloningspakketten zullen bij de bank "op alle niveau's worden aangepast aan de nieuwe economische en marktrealiteit waarin de bank actief is".

De directie zegt wel het sociaal overleg te zullen respecteren en te zullen luisteren naar alle eventuele tegenvoorstellen. Bij Belfius werken een 6.000-tal mensen.