Belgen kochten een derde meer spullen online tijdens de eerste helft van dit jaar. Toch kromp de totale e-commercemarkt, omdat er quasi geen reizen, tickets en andere diensten werden verkocht.
Eindelijk matuur
Dat de coronacrisis voor een e-commerceboost heeft gezorgd, is nu ook bewezen: uit de BeCommerce Market Monitor blijkt dat Belgen in het afgelopen halfjaar online liefst 33% meer uitgaven aan producten. Ze bestelden ook vaker en meer via het internet: er werd een record gehaald van 59,1 miljoen online aankopen.
Het aantal gebruikers is, met behulp van de lockdown, eveneens gestegen: de kaap van de 8,1 miljoen consumenten is in de voorbije zes maanden bereikt, wat 2% meer is dan een jaar eerder.
Opvallend is echter vooral de verschuiving in productcategorieën: kleding is voor het eerst de "absolute nummer een", zegt Sofie Geeroms van vakorganisatie BeCommerce. Liefst een op drie kledingstukken werd online aangekocht. Voor de coronacrisis was dit nog minder dan 20%.
"Waar we voordien vaak van consumenten hoorden dat ze kleding willen kunnen passen, merken we door de coronacrisis en voornamelijk de lockdown dat Belgen hun weg gevonden hebben naar het kopen van kleding online. Onze markt wordt eindelijk matuur", aldus Geeroms.
Helft van de sector plat
Alleen kreeg de online dienstensector door de coronacrisis wel zware klappen: de verkoop van onder andere reizen en tickets voor attracties en evenementen lag tijdelijk helemaal stil (slechts 1 op 10 online aankopen), terwijl die markt normaal goed is voor ongeveer de helft van alle online uitgaven in België.
Omdat diensten vaak duurdere uitgaven zijn, lieten de gevolgen zich sterk voelen in de totale omzet, die neerkwam op 5,1 miljard euro. Dat betekent een daling van 10% ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2019, maar is ook 17% minder dan verwacht.
Toch is BeCommerce optimistisch naar de toekomst toe, wanneer ook de dienstensector opnieuw zal aantrekken. (retaildetail)
foto: Mia JP
De gekende buitenspeeldagen in Neteland, met speelmogelijkheden op verschillende centrale locaties, kunnen door corona niet doorgaan. Omdat de vrijetijdsdiensten van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar kinderen wel de kans willen geven om fijn en veilig buiten te spelen, leggen ze dit jaar de focus op speelstraten en op de uitdagingen van koning Arthur.
Neteland en de hulp voor koning Arthur
Heb je een pril idee om een eigen onderneming te starten? Heb je concrete plannen om een horecazaak te beginnen? Of heb je al een eigen handelszaak en wil je met ons bekijken wat de eventuele volgende stappen zijn om je zaak verder te doen groeien?
De medewerkers van het contactcentrum ondernemen staan voor je klaar.
Op 1 april 2021 opende het contactcentrum ondernemen van stad Geel.
'Op de gemeenteraad van 30 maart is er terecht besloten dat er een gemeente-raadszitting moet gehouden worden over 'de kap van de bomen op de dreef van de Begijnenvest', zegt
Jan Bertels, fractieleider Vooruit en Peter Verpoorten, fractieleider Groen.
'De evidente doelstelling van deze commissie moet zijn dat ruime, veelzijdige informatie aan de gemeenteraadsleden gegeven wordt.
Westerlo heeft na 6 duels zonder driepunter weer kunnen aanknopen met de overwinning. Tegen Deinze volstond een doelpunt van Kyan Vaesen.
Voor beide ploegen stond er amper nog iets op het spel. Westerlo is nu 4e met 42 punten, 4 meer dan nummer 5 Deinze. (VRT NWS)
Het gemeentebestuur van Kasterlee biedt een toegankelijk en coronaproof alternatief aan voor de Buitenspeeldag. Alle Kastelse lagereschoolkinderen krijgen een doosje met stoepkrijt waarmee ze kunnen buitenspelen.
Dit jaar geen groot evenement op woensdag 21 april, maar wel speelgoed om buiten mee te spelen op deze speciale dag. De doosjes worden verdeeld via de scholen en kunnen gebruikt worden om woensdagnamiddag mee buiten te spelen.
Maak je een tekening? Zet deze dan online met de hashtag #BSDKASTERLEE.
Op vrijdag 16 april streek een mobiel tandartsenteam neer in Ten Hove en later op de dag ook aan Den Travoo in Balen. Inwoners die doorverwezen werden vanuit de sociale dienst, konden er terecht voor een standaard screening van hun gebit. In totaal namen 36 inwoners plaats in de tandartsstoel.
Het gaat om mensen die het financieel moeilijker hebben en een bezoek aan de tandarts daarom vaak uitstellen. Met deze preventieve screening willen we grote tandproblemen vermijden.
Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – lanceerde de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg vorige week een oproep om 50.000 euro in te zamelen om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten.
10 dagen na de oproep werd al meer dan 25.000 euro geschonken door muziekliefhebbers en sympathisanten uit heel Vlaanderen.
Twee IT-bedrijven die onafhankelijk hun krachten bundelen: niet alledaags, maar het gebeurde wel bij softwarebedrijf DDA IT en allround IT-speler Netropolix. Waar die eerste haar software wil moderniseren, helpt de tweede door deze pakketten naar de cloud te brengen. Een hele uitdaging.
DDA IT gaat voor modernisering
Voor het eerst heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De testvlucht van de Ingenuity, de mini-helikopter die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen.
De officiële aankondiging van een Super League met 12 absolute Europese topclubs doet de voetbalwereld op zijn grondvesten daveren.
Hoe kijkt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt naar die ontwikkeling?
Dit is niets minder dan een atoombom die gedropt is op het Europese voetbal. Je kan het niet overschatten. Alleen is ze nog niet echt ontploft, zou ik zeggen.