Hoe gek het ook klinkt in volle coronacrisis, de totale e-commercemarkt in België is in het derde kwartaal van 2020 met 500 miljoen euro gekrompen, 18% minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wat was er aan de hand?
Driekwart uitgaven zijn spullen
In het voorbije derde kwartaal gaven de Belgen samen 2,2 miljard euro online uit, 18% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder het geval was. Dat is vooral omdat er door de coronacrisis nauwelijks nog reizen of tickets verkocht werden: waar de dienstensector in 2019 nog goed was voor meer dan de helft van alle online bestedingen, is dat aandeel in 2020 teruggevallen tot 25%.
Het coronajaar gaf wel een duidelijke boost aan de onlineverkoop van fysieke spullen. Waar in de eerste negen maanden van 2019 voor 3,7 miljard euro aan producten werd gekocht, was dat nu voor 4,9 miljard euro. Voornamelijk de categorie kleding is enorm gegroeid tijdens de coronacrisis en staat nu zelfs op de eerste plaats in de productcategorieën.
Ook na de lockdown
Opvallend is dat die online groei ook stand hield tijdens de versoepelingen in de zomermaanden, zegt Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce.
"Dit onderzoek toont voor het eerst duidelijk aan dat ook na de lockdown de sterke groei van e-commerce - die door de corona-epidemie is ingezet - verder bestendigd wordt bij versoepelingen van de maatregelen.
Online is geen tijdelijke noodzaak meer omdat winkels gesloten zijn, maar een bewuste keuze voor het gemak van levering aan huis, tijdsbesparing en de lage prijzen."
Shoppen met de smartphone wordt daarbij steeds populairder: 1 op 3 heeft minstens één aankoop gedaan met de smartphone. Toch wordt nog steeds de helft van de uitgaven online met de laptop gedaan.
Bancontact op eerste plaats
In het derde kwartaal gebeurde 43% van de aankopen via Bancontact. Een kwart van de onlinebestellingen werd betaald per kredietkaart, terwijl PayPal goed is voor een marktaandeel van 17%.
"Bancontact online staat daarmee voor het eerst op de eerste plaats en dus niet langer de kredietkaart", concludeert Geeroms.
Uit de resultaten maakt BeCommerce echter ook op dat de kredietkaart vaker gebruikt wordt voor grotere aankopen. Wellicht zal de kredietkaart zijn plaats dus terugwinnen wanneer er weer meer reizen en evenementen worden geboekt. (bron : retaildetail)
Icovid, een Belgisch initiatief dat radiologen ondersteunt bij de beoordeling van CT-beelden van de longen van COVID-19 patiënten, is uitgegroeid tot een heus multicentrisch Europees project, medegefinancierd door het EU Horizon 2020 programma.
Icovid werd in maart opgezet door UZ Brussel, KU Leuven, icometrix en ETRO, een imec-onderzoeksgroep van de VUB. Prof Vandemeulebroucke, ETRO: "Wat begon als een lokaal project, wordt nu uitgerold over 800 ziekenhuizen in Europa en ondersteund door excellente onderzoekscentra in heel Europa.
De eerste coronatest bij alle leerkrachten en leerlingen van het 1ste, 2de, 3de en de meerderheid van het 4de leerjaar heeft geen bijkomende besmettingen opgeleverd. Dit resultaat geeft hoop dat de schoolcluster beperkt blijft tot het 5de en 6de leerjaar.
Grote voorzichtigheid blijft evenwel absoluut aan de orde. We kunnen dit alleen maar onvoldoende benadrukken. De test op de eerste dag van een thuisquarantaine geeft slechts een eerste indicatie, de tweede test op de zevende dag is van veel groter belang.
Verschillende parketmagistraten krijgen steeds meer te maken met politie-interventies waarbij mensen helemaal over de rooie gaan.
"Het is op buikgevoel gebaseerd dat we ervaren dat er meer mensen met psychische problemen zijn die worden doorverwezen naar een psychiater voor mogelijke gedwongen opname.
Nu de rioleringswerken in Vorselaar-Noord afgerond zijn neemt het verkeer in deze straten opnieuw sterk toe. De route Goorbergenlaan-Moleneinde-Groenstraat-Zegbroek is vooral geliefd bij mensen die doorsteken naar Zoersel, Lille en de Noorderkempen.
Hierdoor werd de druk op die wegen de laatste jaren veel groter en waren er jaarlijks meerdere ongevallen. Om te voorkomen dat de bewoners van deze en omliggende straten weer dat hoge aantal auto's moeten slikken, besliste het gemeentebestuur om een hele reeks maatregelen te nemen.
Studenten Elektromechanica van Thomas More stellen projectideeën voor op beurs 'Van Idee tot Ontwerp'.
Een coronaveilige deur, een bloedafnameautomaat en een pop-up Marc Van Ranst. Maar ook een frietmachine, een geautomatiseerde tafelvoetbal en een blikjespers.
De eerstejaarsstudenten Elektromechanica op Campus Geel combineerden vlot corona, technologie en fun bij het uitwerken van hun 'gat-in-de-marktideeën' tot technisch haalbare concepten.
Vandaag opende in Brecht een nieuwe Carrefour Market, met als franchisepartner ondernemer en voormalig wielrenner Nick Nuyens. 'Typerend aan deze nieuwe supermarkt is het aanbod lokale producten', zegt Nick Nuyens.
Voormalig wielrenner Nick Nuyens, die talrijke overwinningen boekte en 10 jaar geleden de 95e Ronde van Vlaanderen won, ruilde de fiets al even voor het ondernemerschap.
De gemeente Lille wil haar afvalberg verder verkleinen. Daarvoor staat vanavond de goedkeuring van een belasting op reclamedrukwerk op de agenda.
Met de belasting wil de gemeente reclamemakers ontmoedigen om massaal reclame- of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te verdelen.
Verspreiders van drukwerk betalen vanaf februari 3 cent per exemplaar dat ze verspreiden. Lokale handelaars en verenigingen die zelf een foldertje posten worden ontzien, want publicaties tot 20 gram zijn gratis.
Door de coronamaatregelen die gelden tot 1 maart, kan de dorpskermis in Achterbos van 13 tot 16 februari niet doorgaan. Dit werd door het gemeentebestuur meegedeeld aan het foorcomité.
Met de maatregelen die momenteel gelden, is een kermis organiseren niet aan de orde. Er zijn geen evenementen, feesten, sporthappenings en recreatieve organisaties toegelaten, waaronder ook kermissen.
Tweede keer op rij getroffen
De gemeente Kasterlee verlengt de extra coronamaatregelen in het chaletpark Fauwater tot zondag 28 februari.
De inwoners moeten tot dan verplicht een mondmasker dragen op het hele terrein en mogen niet bij elkaar op bezoek gaan. Ze mogen het terrein wel verlaten om te gaan werken of boodschappen te doen.
Twee weken geleden zette burgemeester het park in lockdown nadat zestien bewoners besmet bleken met Covid-19.
Het iconische toeristische magazine "Vlaanderen Vakantieland" keert terug op Eén. De VRT werkt momenteel aan een nieuwe reeks, met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen.
Het programma wordt vanaf dit voorjaar al elk weekend uitgezonden op Eén. De honger naar toeristische tips dicht bij huis is groot in deze coronatijden, zo klinkt het.
Het wordt de comeback van een iconisch format, want "Vlaanderen vakantieland" is een begrip in televisieland. Het programma was van 1990 to 2015 onafgebroken op de openbare omroep te zien.