Het duikt af en toe op in de media: meer elektrische auto's, allemaal goed en wel. Maar gaan we genoeg elektriciteit hebben om al die auto's te laten rijden? Want we hebben toch al stroom tekort? Een studie van de federale energiewaakhond CREG toont nu aan dat het kan.

Meer nog: zelfs 2 miljoen elektrische auto's moeten we probleemloos aankunnen. Op voorwaarde dat we onze auto's 's nachts opladen.

Met 4 procent stroom komen we er

Amper 4% meer stroom hebben we nodig, om 1 miljoen elektrische auto's te laten rijden, zo rekende de CREG uit. En die 4% halen we moeiteloos. En onze elektrische voertuigen zullen er geen kilometer minder moeten door rijden dan de traditionele auto's op benzine of diesel.

De CREG berekende dat een gemiddelde Belgische bestuurder zowat 15.000 kilometer per jaar rijdt. Met een verbruik van 0,20 kWh per kilometer en een totale vloot van 1 miljoen elektrische auto's betekent dat er 3 TWh (TeraWattuur) extra stroom zou verbruikt worden.

Dat is dus amper 4% meer dan de 80 TWh die we vandaag al verbruiken, stelt de CREG. En die 4% kunnen we aan: door op de juiste momenten zelf stroom te maken. Extra importeren is zelfs niet nodig, als we het slim spelen.

We moeten die stroom wel 's nachts laden

Elektriciteit kan je namelijk (nog) niet (genoeg) opslaan. Als je massale hoeveelheden stroom nodig hebt, moet je ze ook massaal maken. Dat gebeurt meestal op koude, donkere winteravonden, wanneer we met z'n allen het licht aanknippen, onze elektrische/keramische kookplaten en tv's aanzetten en de fabrieken nog draaien.

Dan hebben we enorm veel stroomcentrales nodig: ruim 2 keer ons totale kernenergiepark. Maar dat is dus alleen maar op die koude winteravonden. (VRTNWS)