U bent hier

België krijgt centrale databank voor katten

Vlaanderen
11.07.2016 - 00.50u
Door: Herman Gezelle

Er komt een centrale databank voor de registratie van katten in ons land. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De databank moet begin 2017 operationeel zijn.

In 2014 heeft de vorige federale regering beslist om katten verplicht te laten registreren. Alleen maakte ze geen werk van een centrale databank, zodat de registratie in de praktijk dode letter bleef.

Weyts richt nu samen met zijn collega's in Wallonië en Bussel een centrale databank op voor de identificatie en registratie van katten. De N-VA-minister is ervan overtuigd dat zo'n databank het dierenwelzijn "gevoelig zal versterken".

Zo meent hij dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen terug thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje terug te herenigen.
Dierenhandel

"We geven katten een betere bescherming en baasjes meer gemoedsrust", zegt Weyts die denkt dat de databank ook kan helpen in de strijd tegen dierenhandelaars. "De hondenhandel is bijvoorbeeld beter controleerbaar dankzij de databank voor honden. Omdat nu ook katten centraal geïdentificeerd en geregistreerd zullen worden, krijgt de Vlaamse overheid een nog beter zicht op de dierenhandel. De meerderheid van de handelaars is te goeder trouw, maar de kleine groep cowboys moet er uit."

Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden met de databank. Zo zullen op termijn minder katten worden gedumpt en komt het zwerfkattenprobleem onder controle. Begin 2017 moet de databank operationeel zijn. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Neteland 16.03.2018 - 16.39u

Belgen treffen elkaar in kwartfinales Champions League

Belgen treffen elkaar in kwartfinales Champions League
Internationaal | Vlaanderen 16.03.2018 - 12.12u

Explosies in Deurne door granaten : "Tot 6 meter hoog zijn huizen beschadigd"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 16.03.2018 - 08.01u

Met de belbus op muziekkroegentocht

Met de belbus op muziekkroegentocht
Kasterlee | Neteland 15.03.2018 - 16.55u

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen

Nijlen neemt deel aan Curieuze Neuzen
Nijlen regio 15.03.2018 - 14.26u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto