België behoort tot de top 6 van landen waar professionals een positieve impact op hun welzijn (56%) ervaren als direct gevolg van thuiswerken. Amper 19% vindt dat de lockdown en het verplicht thuiswerken een negatief effect had op hun mentale gezondheid.

Factoren die deze verbeterde mentale gezondheid voor Belgische professionals bepalen zijn onder andere:

Flexibelere werkuren (64%)
Wegvallen van woon-werk verkeer (57%)
Zich beter kunnen concentreren (53%)
Meer tijd voor familie (53%)
Werken in een meer relaxte en comfortabele omgeving (51%).

Deze bevindingen zijn afkomstig van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, dat professionals in 24 landen heeft ondervraagd over hun ervaringen met thuiswerken tijdens de COVID-19 pandemie.

Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters België: "Deze bevindingen tonen aan dat de arbeidsmarkt klaar is voor een nieuwe manier van werken. Heel wat werkgevers die voor deze pandemie weigerachtig stonden tegenover thuiswerk hebben nu ingezien dat, mits de nodige aanpassingen, werknemers ook vanuit hun thuisomgeving productief kunnen zijn.

Woon-werkverkeer viel weg, waardoor er plots extra vrije tijd vrijkwam die werknemers op andere manieren konden invullen: hetzij in gezinsverband of door bijvoorbeeld extra te gaan sporten, hetgeen uiteraard een positief effect heeft op hun welzijn."

Negatieve effecten

Uiteraard is verplicht thuiswerken niet altijd rozengeur en maneschijn. De Robert Walters enquête toont aan dat het thuiswerken voor 19% van de Belgische werknemers ook een aantal negatieve effecten had op hun mentale gezondheid, zoals:

Werk- en privéleven moeilijk kunnen scheiden (62%)
Gebrek aan fysieke interactie met collega's (62%)
Afgeleid zijn door huisgenoten (48%)
Meer druk om resultaten te leveren (38%)
Langere uren werken per dag (38%).

Met amper 1 op 5 werknemers die aangeven dat hun mentale gezondheid te lijden heeft onder het thuiswerken, ligt België ver onder het gemiddelde. In landen zoals Zuid-Korea, Canada, Afrika en China en UK bijvoorbeeld is de negatieve impact van het verplicht thuiswerken op werknemers' mentale gezondheid veel groter.

Toch is het belangrijk om als werkgever de nodige aandacht te richten op de geestelijke gezondheid en het welzijn van hun personeel.

Economische onzekerheid, angst voor hun eigen gezondheid, risico op ontslag, minder of langere uren werken, sociaal isolement, slechte fysieke werksituatie, thuisonderwijs... Het zijn allemaal nieuwe zaken waar werknemers zich twee maanden geleden geen zorgen over hoefden te maken.

"Werkgevers moeten zich bewust zijn van de bekommernissen bij hun medewerkers en hen de nodige steun hierin bieden. Dat kan op verschillende manieren: het delen van tips en advies van derden, betalen voor externe steun of belangrijke aanpassingen doorvoeren in de manier van werken."

Prestatiedruk

38% van de thuiswerkende Belgische professionals gaf aan dat 'meer druk om resultaten te leveren' een negatieve invloed had op hun geestelijke gezondheid. 16% van de managers verklaarde dat ze naar een meer resultaatgericht model overgestapt zijn sinds het verplicht thuiswerken, waarbij één op drie frequenter sprak met hun medewerkers via telefoon of video.

Ruim één op drie werknemers stond zelfs dagelijks in contact met z'n manager.

"Als manager is regelmatige communicatie belangrijk wanneer het hele team op afstand werkt - maar de sleutel is hier evenwicht. De verwachting dat je personeel altijd beschikbaar is voor een gesprek of binnen enkele minuten terug reageert, kan leiden tot onnodige ongerustheid.

Als manager is het belangrijk om thuiswerkende medewerkers duidelijk te maken dat ze enige flexibiliteit kunnen inbouwen in hun werktijd en ze zich niet angstig moeten voelen wanneer u hen belt."

Veranderingen op de werkplek

Op de vraag welke veranderingen professionals verwachten bij hun terugkeer op kantoor, verwacht maar liefst 82% dat er meer flexibiliteit geboden wordt op gebied van thuiswerken.

40% verwacht meer autonomie en vertrouwen vanuit het management te krijgen en 35% hoopt dat hun werkgever de nodige investeringen doet om thuiswerk te optimaliseren.

"De langere periode van werken op afstand betekent dat werkgevers niet moeten verwachten dat alles opnieuw wordt zoals voorheen. Werknemers hebben nu de voordelen van geen woon-werkverkeer, meer tijd met familie en flexibele werktijden kunnen ervaren en hebben bewezen dat deze manier van werken ook effectief 'werkt'.

Professionals hebben de voorbije weken de tijd gehad om na te denken over hun welzijn en om triggerpoints te identificeren - zoals druk van het management of lange werkdagen - en zullen dus met een verhoogd gevoel van bewustzijn naar de werkplek terugkeren.

Naarmate organisaties hun 'back-to-work'-strategieën uitrollen, moet een herzien en geactualiseerd beleid voor mentale gezondheid hier absoluut deel van uitmaken".