Het Belgische chocoladebedrijf Libeert en the Cocoa Horizons Foundation maken het samen met vzw Cunina (uit Geel) mogelijk om kansarme kinderen van cacaoboeren toegang te geven tot onderwijs.

"Alleen al in Ghana en de Ivoorkust – twee landen die samen voor 60% van de cacaoproductie zorgen - zijn er minstens 1 .48* miljoen kinderen in cacaogebieden die niet naar school kunnen gaan.

De samenwerking met Cunina maakt het mogelijk om kinderen van onze cacaoboeren, meer specifiek in de Ivoorkust, toegang te geven tot kwalitatief onderwijs", zegt Lily Libeert.

De Belgische ontwikkelingsorganisatie Cunina is een onafhankelijke ngo die wereldwijd actief is en ijvert voor een betere toegang tot onderwijs voor kansarme kinderen.

Daarnaast zet ze ook in op educatieve projecten in gebieden waar onderwijs beperkt of zelfs onbestaande is. Zo bouwt Cunina onder meer scholen, zorgt ze voor didactisch materiaal en organiseert ze vakopleidingen en dit in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Sophie Vangheel, stichter-voorzitter, algemeen directeur en drijvende kracht achter Cunina: "Het is dankzij de financiële steun van peetouders en partnerbedrijven als Libeert dat we op dertig jaar tijd reeds meer dan 16.000 kwetsbare kinderen naar school kunnen laten gaan.

Via Cunina kan een peetouder echt iets betekenen voor het leven van een kwetsbaar kind en voor de toekomst van een gemeenschap. Als een kind de school kan afmaken, zal het zelf zijn toekomst in handen nemen en zo de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

Het krijgt de nodige handvaten om op zijn beurt iets te gaan betekenen voor de gemeenschap waarin het leeft. En, inderdaad, dat vraagt tijd: de schooltijd. Maar het geeft de kans om écht betrokken te zijn bij jouw petekind. En concrete impact te hebben. Niet voor één week of één maand. Maar voor een leven!

Libeert kan zich perfect vinden in de persoonlijke en transparante manier van werken van Cunina en bewijst met zijn engagement dat het bedrijf het hart op de juiste plaats heeft."

Lily Libeert: "Het ondersteunen van kinderen via Cunina is een stap in de goede richting. Op dit moment gaat het om een proefproject waarbij we van start gaan met vijftig Cunina - petekinderen. Dat engagement start in april, waarbij, na een positieve evaluatie, ook andere bedrijven kunnen instappen.

Het potentieel is enorm en dat is net wat dit project zo motiverend maakt. Wij zijn ervan overtuigd dat toegang tot onderwijs heel veel mogelijkheden opent voor de volgende generaties van cacaoboeren.

Ons motto: 'A Child with a Smile can go the extra mile'. En daar doen we het voor. Het engagement gaat trouwens door het hele bedrijf, want al onze medewerkers krijgen de mogelijkheid om meter of peter te worden van een kind."

Ivoorkust telt ongeveer één miljoen cacaoboeren. Vaak hebben zij niet de mogelijkheid hun kinderen naar school te laten gaan en daar zijn verschillende reden voor, maar de voornaamste reden is armoede. Naar schatting werken er in Ghana en de Ivoorkust 1,48 miljoen kinderen mee in cacaoplantages.

Het Belgische familiebedrijf Libeert zag een gemeenschappelijke deler in de doelstellingen van Cunina en hun eigen geloof in de kracht van onderwijs. Door de handen in elkaar te slaan met 'Cocoa Horizons Foundation' (een non-profitorganisatie, met als doel om het levensonderhoud van cacaoboeren en hun gemeenschappen te verbeteren) is het nu mogelijk voor Libeert om te investeren in een pilootproject.

Met het project krijgen vijftig kinderen van cacaoboeren een peterschap om naar school te kunnen gaan én worden ze ook opgevolgd. Op deze manier willen Libeert, Cunina en Cacoa Horizons Foundation in de toekomst zo veel mogelijk kinderen bereiken.

Over Libeert

De grootmoeder van de familie Libeert zei altijd: "het leven is mooier als je lacht... én met een verrukkelijk stukje chocolade in je mond." Dat is meteen het hoofdingrediënt van het 100-jarige familierecept: heerlijke chocolade, gemaakt met de beste én duurzame ingrediënten van zijdezachte cacaoboter over cacaomassa.

Want Libeert chocolade wordt gemaakt van duurzame cacao. Goed voor de cacaoboeren, voor de planeet én voor de volgende generaties. Niet alleen dat. Ook de verpakking is duurzaam, de fabriek draait volledig op groene energie en alle chocoladefiguren worden in België gemaakt.

Met Belgische designers, Belgische chocolatiers en waar kan met Belgische leveranciers. Kortom: lekkere chocolade die zorgt voor een glimlach bij groot en klein, goed voor de cacaoboeren én goed voor de planeet.

Het familiebedrijf werd in 1923 opgericht. Sinds 2020 laat de vierde generatie een nieuwe, frisse wind door het bedrijf waaien. Meer op www.libeert.com

Over de Cocoa Horizons Foundation (www.cocoahorizons.org)

De Cocoa Horizons Foundation is een non-profitorganisatie die is opgericht door Barry Callebaut in Zürich, Zwitserland om de impact te vergroten en verandering te stimuleren in cacao-producerende landen.

Deze staat onder toezicht van de toezichthoudende autoriteit van de Zwitserse federale stichting. Cocoa Horizons is een impact-gestuurd programma gericht op de welvaart van cacaoboeren en het helpen opbouwen van zelfvoorzienende boerengemeenschappen die de natuur en kinderen beschermen.

Haar missie is om het levensonderhoud van cacaoboeren en hun gemeenschappen te verbeteren door het promoten van duurzame, ondernemende landbouw, verbeterde productiviteit en gemeenschapsontwikkeling.

De Stichting wordt jaarlijks gecontroleerd om haar activiteiten te verifiëren, een transparante verdeling van fondsen te handhaven en naleving van de Zwitserse federale voorschriften aan te tonen.

* cijfers afkomstig uit Normec Studie Oktober 2020