Een delegatie van het DVI-team (Disaster Victim Identification) van de Federale Gerechtelijke Politie wordt ter beschikking gesteld om oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken.
Dat heeft vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne woensdag bepleit op het kernkabinet met een principeakkoord tot gevolg. Vandaag werden de gemaakte afspraken met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en de geïntegreerde politie verder verfijnd en bekrachtigd.
Het DVI-team bestaat uit forensische experts die zijn opgeleid om de identiteit te achterhalen van moeilijk te identificeren slachtoffers, onder meer in rampgebieden of op moeilijk begaanbare terreinen.
De experts hebben tevens de kennis om verwondingen af te toetsen aan het al dan niet plegen van oorlogsmisdaden.
Het belang van het werk dat het DVI-team verricht, bleek vorig jaar nogmaals na de verwoestende overstromingen in Wallonië. Toen werd het team samen met de Cel Vermiste Personen ingeschakeld om vermisten te zoeken en gevonden lichamen te identificeren.
Dat gebeurt aan de hand van DNA, vingerafdrukken en gebit. In ons land bestaat het DVI-team uit een vaste kern 6 mensen ondersteund door een poule van 130 mensen binnen de federale politie met de nodige expertise.
Daarbij onderzoekt men het stoffelijke overschot en verzamelt men ook gegevens bij familie, huisarts of tandarts die kunnen helpen bij de identificatie. Dat kan gaan om bijvoorbeeld tatoeages, protheses, moedervlekken, littekens en andere aanknopingspunten.
Veiligheid en vrijwilligheid
Zowel hoofdaanklager Khan van het Internationaal Strafhof als de Oekraïense overheid stelden de vraag aan de Europese partners om expertise ter beschikking te stellen.
Als antwoord daarop wil België het DVI-team inschakelen. De modaliteiten heeft vice-eersteminister en minister van Justitie Van Quickenborne samen met minister van Binnenlandse Zaken Verlinden vastgelegd in overleg met de geïntegreerde politie.
Er worden mensen van het DVI-team ingezet op voorwaarde dat hun veiligheid gegarandeerd is en op basis van vrijwillige deelname.
Team van verschillende personen
Het kan gaan om een team van verschillende mensen. DVI-onderzoekers kunnen vergezeld worden van onder meer mensen van de technische en wetenschappelijke politie, psychologen van het stressteam van de federale politie, wetsdokters, tandexperts, antropologen en ontmijners.
Het DVI-team, dat eerder al samenwerkte met de Nederlandse collega's in Oekraïne naar aanleiding van het neergestorte passagiersvliegtuig MH-17, beschikt over heel wat relevante ervaring.
In overleg met de Europese bondgenoten zal nu nagegaan worden hoe de forensische experts het best ingezet kunnen worden en in welk samenwerkingsverband.
Tal van missies in het verleden
Het DVI-team bestaat al sinds 1986 en is onderdeel van de Federale Gerechtelijke Politie. Het team werd opgericht ter identificatie van dodelijke slachtoffers tijdens grote rampen.
De eerste interventie vond plaats na het zinken van de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge in 1987. Sinds eind jaren '90 specialiseerde het DVI-team zich ook in opsporingstechnieken om verborgen lichamen te lokaliseren, vooral in moordonderzoeken.
Dit was noodzakelijk naar aanleiding van de zaak Dutroux en bijhorende opgravingen.
De leden van het DVI-team gingen onder meer op missie in Kosovo in 1999 en 2000 om slachtoffers in massagraven te identificeren. Bij de zeebeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 werd het DVI-team naar Thailand gestuurd.
In 2014, na de vliegramp met de in Oekraïne neergehaalde MH-17, leverde het team bijstand aan de Nederlandse collega's die gerepatrieerde slachtoffers identificeerden. In 2016 werd het DVI-team voor het eerst ingeschakeld naar aanleiding van terrorisme, met name de drieste aanslagen in Brussel. Uit het jaarverslag van 2021 blijkt dat het DVI-team in 2020 149 keer werd opgeroepen waarbij het 93 keer tot identificatie kwam.
Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie: "We weten allemaal dat de vervolging en berechting van verantwoordelijken van oorlogsmisdaden niet evident is. Maar ons land is het aan zichzelf verplicht om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken in Oekraïne.
De internationale gemeenschap is er in het verleden in geslaagd om monsters als Karadzic, Mladic en Milosevic te vervolgen. Ook presidenten als Charles Taylor van Liberia en Omar Al-Bashir van Soedan hebben hun straf niet kunnen ontlopen. Laat ons daarom vastberaden zijn en de beulen van Bucha en de monsters van Marioepol zoeken, vinden en voor de rechter brengen."
Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken: "Na de overstromingen van afgelopen zomer sprak ik met medewerkers van het DVI-team. Hoewel ze altijd in moeilijke omstandigheden moeten werken, is hun professionaliteit uitmuntend en internationaal erkend.
Ik ben ervan overtuigd dat het Belgische DVI-team het beste antwoord op de Oekraïense vraag naar expertise is. De beelden uit o.a. Marioepol en Bucha staan op ons netvlies gebrand.
We moeten er alles aan doen opdat deze gruweldaden niet ongestraft blijven.
Ik bedank de Federale Politie en in het bijzonder de leden van DVI om snel te kunnen ingaan op deze vraag. Ik wens hen veel succes met deze delicate opdracht."
Na 2 jaar heeft opnieuw het jaarlijks Militaire treffen WOII in Ramsel Hamerstraat plaats op 8, 9 en 10 juli.
'Met de nadruk op 78 jaar Bevrijding, gaan we er weer een fijn en mooi weekend van maken,' zegt Kris Op de Beeck, secretaris van het 82nd-101st US Airborne Division vzw – Belgium.
Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is een man van 21 om het leven gekomen. Een andere man was er 's morgens vroeg de woning van zijn ex-partner binnengedrongen en had de aanwezige bewoners aangevallen.
De verdachte kon uiteindelijk kort voor de middag overmeesterd worden door de speciale eenheden van de politie (DSU).
Rond 05.45u vanochtend kwam de politie in Merksplas ter plaatse na de melding dat een man een huis was binnengedrongen en er de bewoners had aangevallen.
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.