U bent hier

Belgisch leger: is de leegloop volop aan de gang?

Nationaal | Vlaanderen
24.08.2018 - 15.30u
Door: Herman Gezelle

Het leger loopt leeg en er dreigt een personeelstekort over enkele jaren. Dat zeggen de legervakbonden in Het Nieuwsblad. Veel militairen zijn op pensioen gegaan of staan daar dicht bij, maar nog een groot probleem: veel nieuwkomers haken snel af door de moeilijkheidsgraad van de job.

Als een tamboer slaat Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP op de trom: het leger loopt leeg en dat knaagt aan de slagkracht en de reikwijdte van het leger: "Te weinig personeel betekent dat bepaalde defensietaken op termijn niet meer goed zullen worden ingevuld. En een leger dat zijn werk niet kan doen, is nefast voor de samenleving."

"Er zijn sinds maart al 1.000 militairen minder, we zitten tegenwoordig onder de 27.000. Het probleem is de vergrijzing en de vele pensioenen. Maar vooral ook het feit dat veel nieuwe militairen snel afhaken. Het is nu eenmaal geen evidente job. Het vergt bepaalde offeringen, die veel jonge mensen niet meer zien zitten. Je bent veel weg van huis en het beginnersloon is 1.500 euro netto.

Mijn zoon, die een technische opleiding heeft en perfect zou dienen voor het leger, zegt dat je bijna gek moet zijn om militair te willen worden. Voor dat geld heb je een job om de hoek, voor minstens evenveel loon, je kan in je eigen bed slapen en je sociaal leven moet je niet dumpen", zegt Huwart. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto