U bent hier

Belgisch Solar Team eindigt 3e op WK voor zonnewagens

Internationaal | Neteland | Vlaanderen
12.10.2017 - 18.19u
Door: Mark Jaspers

De ingenieursstudenten van het Belgische Solar Team hebben brons behaald op het WK voor zonnewagens in Australië. Ze reden een 3021 kilometer lange tocht van Darwin naar Adelaide met een zelfgebouwde zonnewagen. "We hebben alles gegeven", zegt woordvoerder Thierry Garritsen.

In totaal namen 42 teams uit 21 landen deel aan de World Solar Challenge in Australië. Na een spannende laatste dag eindigden de Belgen enkele minuten voor het team van de Japanse universiteit van Tokai en behaalden zo de derde plaats. Het Amerikaanse Michigan Solar Car Team werd tweede en het Nederlandse Nuon Solar Team uit Delft behaalde goud.

De studenten van het Solar Team verschenen dolgelukkig aan de finish, te meer omdat het begin van de race niet altijd even makkelijk verliep. "Door technische pech werden we meteen in het begin teruggeslagen naar een zesde plaats", zegt woordvoerder Thierry Garritsen aan VRT NWS. "Maar we zijn blijven doorgaan, en we geloofden in onze kansen." De bronzen medaile geldt dan ook als een mooie beloning voor het harde werk. En ze leverde het team ook enkele welgemeende complimentjes op.

21 KU Leuven-studenten begonnen zondag ambitieus aan het WK voor zonnewagens in Australië. Met hun zelfgebouwde zonnewagen, de Punch 2, legden ze een 3021 kilometer lange tocht af van Darwin naar Adelaide. Donderdagnamiddag om 16u16, plaatselijke tijd, reed de wagen over de eindmeet.

De ontlading was groot en naar goede gewoonte sprongen de studenten in de fontein op Victoriasquare om hun overwinning te vieren. "Het is een fantastisch gevoel om aan te komen en verwelkomd te worden in Adelaide en met z'n alleen in de fontein te springen, een symbolisch moment", zegt Adrian Baiets.

Het Nederlandse team van de TU Delft won de race met een grote voorsprong op de University of Michigan. Na de Belgen op de derde plaats, eindigde het Japanse team van de universiteit van Tokai. De 21 KU Leuven studenten mikten op de top 3 en zijn heel tevreden met het resultaat: "We zijn naar hier gekomen met de ambitie om wereldkampioen te worden, maar het werd al snel duidelijk dat het team van de TU Delft te sterk was. We hebben ons toch nog enorm goed verzet tegen de concurrenten van Michigan, Twente en Tokai. Het was een heel straf gevecht om de derde plaats en we zijn blij dat we ze hebben kunnen bemachtigen", zegt teammanager Joachim Verheyen.

Wind en regen

Dankzij een goede kwalificatietijd mocht het Punch Powertrain Solar Team zondag als eerste aan de wedstrijd beginnen. Maar de zonnewagen kreeg meteen al te maken met pech. Omdat er iets sleepte aan het achterwiel zakten de studenten weg naar de zesde plaats. Het team zette meteen de inhaalrace in. Gisteren klommen ze op naar de derde plaats. Op de laatste racedag startte het Belgische team met slechts enkele minuten voorsprong op het Nederlandse team van de Universiteit van Twente en het Japanse team van Tokai. Het werd een nek aan nek race en de studenten kwamen uiteindelijk met een kleine 10 minuten voorsprong aan in Adelaide.

De Punch 2 legde de 3021 kilometer lange race af aan een gemiddelde snelheid van 76,3 kilometer per uur. Dat is trager dan de vorige editie in 2015 en dat heeft alles te maken met het weer. Er waren onverwacht veel wolken en ook de strakke wind zorgde voor een extra druk op de wagen en de banden. "Gewoonlijk schijnt er tijdens de race veel zon, dat was dit jaar anders", zegt Adrian. "Gelukkig hebben we veel weerdata kunnen analyseren, we hebben dan ook tijdens de race onze strategie aan die data aangepast."

Tussentitel

Anderhalf jaar lang hebben de studenten gewerkt aan hun zonnewagen. De zonnewagenrace was het hoogtepunt waar ze met z'n allen naartoe hebben geleefd. "Het is een teamprestatie om als 3de over de meet te komen", zegt teammanager Joachim. "Elk stukje van de puzzel moest passen om met de topteams mee te kunnen strijden voor de wereldtitel. Het resultaat is een bekroning van 15 maanden kei hard werken."

"De afgelopen 15 maanden waren een prachtige ervaring", vult Adrian aan. "We hebben heel veel bijgeleerd op technisch vlak, maar we hebben vooral ook leren samenwerken. Eén gemeenschappelijke passie hebben en daar naartoe werken, dat is iets wat we meenemen naar de toekomst."

Maar eerst gaan de studenten hun podiumplaats vieren en genieten van een welverdiende vakantie in Australië. (pb)

imageMeer nieuws

Stad Geel brengt kansarmoede in kaart

Stad Geel brengt kansarmoede in kaart
Geel | Neteland 20.02.2018 - 16.41u

Jupiler krijgt 5 maanden de naam "Belgium" als steun aan Rode Duivels op WK

 Jupiler krijgt 5 maanden de naam "Belgium" als steun aan Rode Duivels op WK
Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.02.2018 - 15.00u

Keerpunt: 'Sterke groei Kempense 50-plussers op de arbeidsmarkt'

Kempen regio | Neteland 20.02.2018 - 14.27u

VOC Neteland : jaarlijkse spaghettiavond

Herenthout | Neteland 20.02.2018 - 14.26u

Jobbeurs Thomas More en KUL op Geelse Campus : volzet

Geel | Neteland 20.02.2018 - 14.20u

Werken aan spoor : studenten zijn slachtoffer

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.02.2018 - 10.42u

Verkeersbord lacht ook naar wie te snel rijdt

Neteland | Nijlen regio 20.02.2018 - 10.40u

Uitreiking Molse Cultuurprijs op vrijdag 23 februari

Herentals | Neteland 20.02.2018 - 08.45u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto