Het Belgische Solar Team heeft in Australië de pole position verovert op het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Racepiloot Bert Longin reed het snelste rondje op het racecircuit van Darwin. Dankzij de goede kwalificatie mogen de Leuvense studenten morgen als eerste aan de race starten.

Morgen wordt in Australië het startschot gegeven van het wereldkampioenschap voor zonnewagens. De 42 deelnemende teams reden vandaag een kwalificatieronde op het racecircuit van Darwin om de startpositie te bepalen. Met een tijd van 2 minuten en 3 seconden eindigde het Belgische Punch Powertrain Solar Team als eerste. "Het voelt fantastisch aan! Toen we de kwalificatietijd hoorden, werd het team euforisch", zegt Thierry Garritsen van het Solar Team.

Professioneel racepiloot Bert Longin nam het rondje voor z'n rekening en was achteraf heel tevreden: "Ik ben ondertussen al een week in Australië en ik heb gezien hoe hard de studenten gewerkt hebben. Dit is een trofee die ze verdienen en ik ben blij dat ik dit voor hen heb kunnen doen."

Droomstart

Het wereldkampioenschap voor zonnewagens is een 3021 kilometer lange tocht dwars door de Australische Outback, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Het is de zevende keer dat een groep Belgische ingenieursstudenten deelneemt. Bij de vorige editie haalden ze een mooie vijfde plaats. Dit jaar wil het team met de wereldbeker naar huis.

Dankzij de goede kwalificatie mag het team morgen als eerste starten. "Dat is heel belangrijk omdat we midden in het centrum van de stad Darwin vertrekken. Onze zonnewagen rijdt gewoon op de openbare weg en het verkeer is er druk. Als je als eerste start, moet je geen andere zonnewagens inhalen." Dit jaar nemen er 42 teams uit 21 landen deel. Dankzij de goede kwalificatie laten de Leuvense studenten meteen hun grootste concurrenten achter zich. "Het is een droomstart", zegt Thierry Garritsen. "We hebben altijd gezegd dat we als een van de eersten wilden vertrekken. Nu maken we die ambitie waar."

Het Belgische team verwacht vijf dagen onderweg te zijn naar Adelaide. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 15 oktober. Het Punch Powertrain Solar Team is tijdens de race op de voet te volgen via Facebook, Twitter en Instagram.