U bent hier

Belgische chocolade met stevia op komst : zonder suiker, gezonder

Nationaal
14.11.2011 - 09.00u
Door: Herman Gezelle

Vanaf vandaag is de zoetstof uit de steviaplant officieel toegelaten in Europa. Volgende maand komt er voor het eerst Belgische chocolade op de markt met stevia, dat zoeter is dan suiker.
Voor de consument zou het een goede zaak moeten zijn: in tegenstelling tot suiker zou stevia geen calorieën bevatten. Ook in frisdranken zijn er toepassingen mogelijk.

Stevia is een bestaand plantje uit Latijns-Amerika met bijzondere zoetstof-extracten (stevioglycosiden) in de blaadjes. Toch heeft het lang geduurd voor Europa het toeliet en het mag nog altijd niet in alle producten.

Professor Jan Geuns van de K.U.Leuven ijvert al jaren voor de toelating van het product op de Europese markt, en ziet er geen graten in. Volgens hem zijn de zoetstofextracten zeer gezond. "Er zijn helemaal geen toxische effecten van bekend. De zoetstoffen zijn 300 keer zoeter en bevatten geen calorieën", zegt hij.

Chocolade en frisdranken
Volgens Geuns hebben lobbygroepen jarenlang stevia tegengehouden omdat ze er geen geld aan kunnen verdienen. Hij wijst erop dat bedrijven graag werken met eigen producten om die te kunnen patenteren, maar dat kan in dit geval niet. "Stevia is al lang bekend. Dat is niet meer te patenteren."

Geuns verwacht niet dat het suikerverbruik sterk gaat dalen. "Maar in veel frisdranken kan men nu wel het gehalte aan suiker doen dalen." Voorts zou stevia ook goed zijn voor de bloeddruk en de cholesterol.

In de loop van december mogen de eerste producten met stevia op de markt komen.

Een bedrijfje uit Eeklo heeft als eerste in België chocolade ontwikkeld met stevia. Cavalier ontwikkelde samen met Barry-Callebaut donkere, witte en melk- couverturechocolade.

(belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto