U bent hier

Belgische F-16's nemen luchtruimbewaking over van onze noorderburen

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen
14.05.2020 - 16.12u
Door: Mark Jaspers

Vandaag neemt de Belgische Luchtmacht de Quick Reaction Alert (QRA) beurtrol over van haar Nederlandse collega's.

Sinds 1 januari 2017 bewaken België en Nederland afwisselend het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht nam deze opdracht de voorbije acht maanden voor zijn rekening.

Eén van de taken van de Belgische Luchtmacht is om adequaat te reageren op schendingen van het gezamenlijke luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Hiervoor staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16's vertrekkensklaar op één van de vier F-16-vliegvelden van beide landen.

Vanaf 14 mei staan deze toestellen op de vliegbasis van Florennens. Dit wordt de zogenaamde Quick Reaction Alert taak genoemd. Deze taak wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken en ongewenste indringing in het luchtruim te voorkomen.

De controle van het luchtruim met behulp van radarsystemen blijft echter een autonome verantwoordelijkheid van beide naties. In België is dit een opdracht van het Control and Reporting Centre (CRC). Dit is voorlopig nog in Glons gevestigd, maar verhuist binnenkort naar een hypermodern centrum in Bevekom.

Dit luchtbewakingscentrum is verantwoordelijk van de Belgische-Luxemburgse sector van het NAVO-Luchtruim. Een soortgelijk centrum in het Nieuw-Milligen vlak bij Apeldoorn waakt over de Nederlandse sector. De F-16's met QRA hebben een inzetgebied dat de hele verantwoordelijkheidszone van de BeNeLux bestrijkt.

Afhankelijk van waar de luchtruimschending zich voordoet zal één van de twee centra de QRA F-16's in de lucht sturen om de intenties van het civiele of militaire vliegtuig waarvan een dreiging uitgaat te kennen.

Dit heet een 'scramble'. De piloten kunnen op enkele minuten tijd opstijgen en een onderschepping uitvoeren. De gevechtsvliegtuigen worden door de radarcentra naar het verdachte vliegtuig geleid. De QRA-toestellen mogen voor het uitvoeren van deze opdracht de geluidsmuur doorbreken.

In 2018 onderschepten Belgische F-16 van de vliegbasis in Florennes een Russissche supersonische nucleaire bommenwerper zonder gekend vliegplan boven de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden.

De aansturing van de Belgische vliegtuigen gebeurde vanuit het Nederlandse luchtgevechtsleidingscentrum van Nieuw-Milligen. (defensie)

Willy Ysewijn/ Nnieuws

imageMeer nieuws

"We kunnen 5 Albert Heijn supermarkten per jaar openen” (Jan Peeters, Groep Peeters-Govers Gierle)

"We kunnen 5 Albert Heijn supermarkten per jaar openen” (Jan Peeters, Groep Peeters-Govers Gierle)
Internationaal | Kempen regio | Lille | Neteland | Vlaanderen 02.03.2021 - 23.01u

Brengt paardenvirus O. Spelen in gevaar? "De paarden komen op de 1e plaats"

Brengt paardenvirus O. Spelen in gevaar? "De paarden komen op de 1e plaats"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 02.03.2021 - 20.14u

Walters People : 'Spontaan solliciteren: doen of niet?'

Kempen regio | Vlaanderen 02.03.2021 - 19.45u

Afbraak verkrotting zorgt voor natuurherstel in Grote Netewoud

Afbraak verkrotting zorgt voor natuurherstel in Grote Netewoud
Kempen regio | Laakdal regio 02.03.2021 - 18.49u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 02.03.2021 - 18.10u

Hoe scoort je gemeente op klimaatvlak? Nieuwe klimaatrapporten per gemeente beschikbaar

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 02.03.2021 - 17.50u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto