De drie grote Belgische gsm-netwerken zijn niet goed beveiligd tegen hackers. Dat blijkt uit het onderzoek van de Duitse beveiligingsexpert Karsten Nohl. Vooral Proximus zou slecht scoren.

De Morgen publiceert al enkele cijfers uit het rapport van Nohl, dat vandaag wordt voorgesteld. Nohl wil met zijn onderzoek de operatoren wereldwijd op de gevaren wijzen en dringt erop aan om de netwerken beter te beveiligen.

De onderzoekers Nohl en Sylvian Munaut hebben drie zaken getest: hoe makkelijk het is om gesprekken af te luisteren en sms-berichten te onderscheppen; of je iemands identiteit kan overnemen en zo op de rekening van die persoon kan bellen; en of je de locatie van een beller kan bepalen.

De drie grote Belgische operatoren Base, Mobistar en Proximus halen niet zo'n goede punten. Base scoort het slechtst op het bepalen van de locatie van een beller. Maar Proximus scoort het slechtst op de andere twee punten. Zeker op het eerste punt, gesprekken afluisteren en sms'jes onderscheppen, zou Proximus tot de slechtst beveiligde netwerken in Europa behoren.

De operatoren willen voorlopig niet reageren.
 

Gesprek afluisteren met een gsm van 10 euro

Op een congres van hackers in Duitsland hebben de onderzoekers gisteren getoond hoe ze de beveiliging van een netwerk omzeilen: met een computer, wat kennis en een oude telefoon van 10 euro.

Gsm-verbindingen worden beschermd tegen krakers door de lijn continu van frequentie te laten wisselen, channel hopping. Dat gebeurt via een algoritme. Maar dat algoritme werd vorig jaar al gekraakt. Daardoor kunnen gesprekken via aangepaste software worden gevolgd terwijl ze wisselen van frequentie. Daarnaast worden de verbindingen vaak ook ingekapseld, vertaald naar een geheime code. Maar Nohl en Munaut hebben nu ook die code gekraakt en in software verwerkt.

Met een goedkope gsm en de juiste software kunnen sms'en en telefoons dus makkelijk afgetapt worden. De onderzoekers hopen dat de operatoren wereldwijd meer zullen doen om de netwerken te beveiligen.

Bron : VRT