Op 4 juni openen VITO en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) de deuren voor een delegatie van Belgische Kamers van Koophandel in het buitenland. Met dit initiatief willen de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel en Voka – Kamer van Koophandel Kempen de aandacht van het buitenland vestigen op twee vermaarde kennisinstellingen die Mol als thuisbasis hebben maar wereldwijd gekend zijn.

Elk jaar organiseert de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel een terugkeerdag voor de Belgische Kamers van Koophandel in het buitenland. België telt 32 van dergelijke bilaterale Kamers die door de Federatie zijn geaccrediteerd, verspreid over de hele wereld. Hun opdracht bestaat erin om de handelsrelaties te bevorderen tussen België en het land waar ze gevestigd zijn. Dit is volledig een privaat initiatief dat perfect aansluit op de officiële diplomatieke vertegenwoordigingen van België en de gewesten in het buitenland.

Opzet van de jaarlijkste terugkeerdag is om de bilaterale Kamers kennis te laten maken met de economische troeven van België. Dit jaar viel de keuze op VITO en SCK. Beide onderzoeksinstellingen zijn, elk binnen hun domein, bezig met de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Deze uitdagingen zijn zeker niet beperkt tot België en het spreekt vanzelf dat het onderzoek dat in Mol wordt uitgevoerd ook relevant is voor de rest van de wereld.

Kamers van Koophandel zijn bij uitstek de link tussen het lokale ondernemingsleven en de internationale bedrijfswereld. Geen andere organisatie heeft de roeping om bedrijven op lokaal en regionaal te vertegenwoordigen, maar kan tegelijkertijd terugvallen op een goed geölied nationaal, Europees en internationaal netwerk dat ten dienste staat van de leden van de Kamers. Zowel VITO als SCK hebben al heel wat partners in het buitenland, maar via het netwerk van de Kamers van Koophandel kunnen ze zich nog op een veel ruimere schaal kenbaar maken.

Over VITO (www.vito.be)

VITO’s focust zich op 5 thema’s: duurzame chemie, energie, gezondheid, materiaalbeheer  en landgebruik. Haar onderzoeksagenda richt haar pijlen op de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag: klimaatverandering, voedselzekerheid, grondstoffenschaarste, duurzame energievoorziening, vergrijzing,… De rode draad hierin zijn duurzaamheid en transitie.

Over het SCK (www.sckcen.be)

Als onderzoekscentrum voor vreedzame toepassingen van radioactiviteit, vormt het SCK een onmisbare schakel in de samenleving. Het SCK doet toekomstgericht onderzoek en ontwikkelen duurzame technologieën.

Over de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel (www.belgischekamers.be)
De Federatie van Belgische Kamers van Koophandel overkoepelt de 15 Kamers van Koophandel in België en  32 Belgisch-Luxemburgse Kamers van Koophandel in het buitenland. Zij vertegenwoordigt 26.000 ondernemingen.