Aan het UZ Gent is vorige week de eerste Belgische gezichtstransplantatie uitgevoerd. Een man met een ernstig verminkt gelaat kreeg het gezicht van een net overleden donor. De ingreep zou succesvol verlopen zijn.

Zeven jaar nadat in Amiens de eerste gedeeltelijke en anderhalf jaar nadat in Barcelona de eerste volledige gezichtstransplantatie werd uitgevoerd, is dat nu ook gelukt aan de UZ Gent. Een team onder leiding van chirurg Phillip Blondeel voerde de ingreep vorige week uit bij een Belgische man. In de Kliniek voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie kreeg hij het gezicht van een kort daarvoor overleden donor.

"Ik heb de patiënt deze ochtend nog bezocht", zei Stan Monstrey, diensthoofd van de kliniek, gisteren. "Er moeten nog enkele onderzoeken worden gedaan, maar op dit ogenblik lijkt alles goed te verlopen."

Het UZ Gent wil pas volgende week met het nieuws van de ingreep naar buiten komen en plant op zondag 15 januari een internationale persconferentie. Beelden van de patiënt of de donor zullen uit respect voor beiden niet worden vrijgegeven. De ingreep en de voorbereidingen zijn gefilmd voor een documentaire die later verschijnt.

In 2009 stelde het UZ op initiatief van professor Blondeel een multidisciplinair kernteam samen dat in samenspraak met medische teams in Amiens en Parijs een volledig gedetailleerd behandelingsprotocol uitwerkte. De Gentse artsen deden praktische ervaring op door kadaverstudies. "Dit doorgedreven onderzoek heeft ertoe geleid dat wij per vandaag kunnen melden dat ons team klaar is om aangezichtsallotransplantaties uit te voeren", zo meldde de dienst een tijdje geleden al op zijn website. De zowel fysiek als emotioneel bijzonder belastende ingreep zal slechts hoogst uitzonderlijk worden toegepast, en enkel bij patiënten met een zwaar faciaal trauma door aangeboren afwijkingen of brandwonden.

Sinds de Française Isabelle Dinoire in 2005 haar nieuwe gezicht kreeg, zijn er wereldwijd achttien gezichtstransplantaties uitgevoerd. De UZ Gent brengt dat totaal nu op negentien. Een gezichtstransplantatie duurt normaal acht tot vijftien uren. De meeste patiënten kunnen na twee weken het ziekenhuis verlaten.

Na een gezichtstransplantatie moet de patiënt levenslang zware medicatie blijven nemen om afstoting tegen te gaan. Volgens tegenstanders is de patiënt daardoor bijna gedoemd om infecties en huidkanker te ontwikkelen. Voorstanders verwachten dat de wetenschap in de toekomst ook een antwoord zal vinden op de bijwerkingen.

Bron : DeMorgen.be