Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Belgische start-up Cursist bewijst met online platform dat keramiek een blijver is

keramiek decursist

Op de vraag of de hype rond keramiek inmiddels is gaan liggen, heeft Cursist een luid en duidelijk antwoord: nee.

Het online platform voor liefhebbers van klei en keramiek blijft gestaag groeien, vanaf de allereerste online les in mei 2020 tot wat het nu is - hét toonaangevende kennisplatform met deskundig advies, waardevolle tips en verschillende uitgebreide online videocursussen.

In 2024 heeft Cursist ook plannen om het buitenland te veroveren. Iemand nog op zoek naar een nieuwe hobby deze herfst?

decursist.be

Oprichter Nele Ostyn (foto boven) volgt al jaren lessen pottenbakken en weet dus maar al te goed waar de pijnpunten liggen: lessenreeksen zijn (te) snel volzet, niet iedereen heeft tijd voor wekelijkse lessen, sommigen kunnen zich moeilijk verplaatsen of vinden het lastig dat je een les niet kan herbekijken. In een groepsles heb je bovendien ook niet altijd de details van een handeling mee. Cursist biedt een oplossing voor al deze problemen.

“Ik heb een achtergrond als copywriter en videomaker, met Cursist breng ik die sterktes samen in een online product dat video, tekst en grafisch ontwerp verenigt. De docenten geven les, wij filmen en gieten de beelden in een overzichtelijke structuur van korte video's die elkaar opvolgen. We zorgen voor duidelijke teksten en mooie pdf-documenten met een samenvatting. Alle docenten krijgen een mooi (passief) inkomen voor hun kennis en expertise, wij regelen al de rest.” — Nele Ostyn

Liefde voor het ambacht

Online keramiek leren lijkt niet voor de hand liggend. Cursist bewijst niet alleen dat het kan, maar ook dat leergierige creatievelingen massaal de weg vinden naar de online lessen.

Het platform telt ondertussen 1150 cursisten en zo’n 1800 verkochte cursussen, elke dag komen er nieuwe geïnteresseerden bij. Ze kunnen momenteel kiezen uit tien verschillende cursussen, zoals ‘Draaien voor beginners’, ‘Grafische decoratietechnieken’ en ‘Op glazuuravontuur’.

De videolessen zijn er voor iedereen die zich echt wil bekwamen in een ambacht. Als cursist kies je bewust voor een langere opleiding, in je thuisatelier of op een locatie waar je met klei kan werken, waarin je stap voor stap kennis en vaardigheden opdoet binnen de wereld van keramiek. Je zorgt zelf voor al het nodige materiaal, elke cursus geeft duidelijk aan wat je precies nodig hebt.

The sky is the limit, met de steun van Start it @KBC

In 2024 staat de Engelstalige lancering van het platform gepland, later volgt misschien nog een Franse versie. De ambities zijn dan ook groot. “We willen uitgroeien tot een internationaal online kennisplatform, waarop expertise en ambachten vereeuwigd worden. Er is al enthousiasme in Nederland, maar we willen ook de rest van de wereld mee krijgen”, aldus Nele Ostyn.

De bedoeling is om ooit ook andere ambachten aan te bieden. Van houtbewerking tot kantklossen of werken met leder, the sky is the limit. Cursist wil oude stielen en maakberoepen in stand helpen houden en ons immaterieel erfgoed boosten.

Start it @KBC, het platform voor startende ondernemers met een innovatief idee, trekt mee aan de kar. Zij geven advies en zorgen voor begeleiding bij het verduurzamen van de groei én helpen bij de internationalisering.

​Praktische info

Op de website van Cursist vind je tips en advies, informatie over de lesgevers en de verschillende cursussen én het materiaal dat je nodig hebt. Voor een lessenreeks betaal je, afhankelijk van de inhoud, 99 tot 375 euro. Voor wie wil starten met keramiek is er ook een gratis beginnersgids.​

Over Cursist

Cursist is een online platform voor iedereen met een passie voor klei. Je kan er terecht voor online videocursussen, gegeven door docenten met jarenlange ervaring. Je vindt er daarnaast ook tips, advies, artikels en reportages over alles wat met klei en keramiek te maken heeft. ​

decursist.be

 

keramiek decursist

Deel dit artikel