Gisteren werd de eerste jaargang van The Big Score Sessions afgerond. Dankzij 8 industrie specifieke sessies, verspreid over drie maanden, kregen 64 Belgische tech start-ups de kans om hun innovatieve oplossing te pitchen aan een totaal publiek van 700+ bestaande uit investeerders, corporates en peers.

Telkens werd de focus gelegd op een groeiende industrie; logistiek en mobiliteit, gaming, fintech, duurzame productie, gezondheid en welzijn, hrtech, maakindustrie en als laatste marketing.

Elke sessie gaf het podium aan acht start-ups, deze kregen live feedback door verschillende experten en konden achteraf netwerken met het publiek dat de livestream vanop afstand kon volgen.

België huisvest een bloeiend start-up ecosysteem

Met The Big Score Sessions wil netwerkorganisatie Startups.be | Scale-Ups.eu niet alleen start-ups connecteren met relevante investeerders en corporates maar toont het ook hoe divers het start-up ecosysteem is in België.

De acht industrieën die tijdens het eerste seizoen, van in totaal vier jaargangen, aan bod kwamen werden zorgvuldig uitgekozen maar dekt niet de volledige lading.

Voor de tweede jaargang zullen er enkele nieuwe domeinen erkenning krijgen. Start-ups kunnen zich vanaf vandaag ook al aanmelden voor mogelijke pitchnominatie.

"Een meer dan geslaagd event. VLAIO wil sterk inzetten op een goed functionerend ecosysteem waarin ondernemers contacten vinden om hun ambitieuze doelen te realiseren.

The Big Score Sessions geeft een ideaal kader om start-ups te connecteren met corporates, investeerders en peers in gelijke sectoren en zo elkaar te versterken. Samen gaan we voor sterk ondernemen." - Iris Detavernier (Bedrijfsadviseur VLAIO)

32 prominente experts geven live feedback

Na elke start-up pitch werden de pitchers bevraagd door een experten panel bestaande uit investeerders, corporates, innovatie managers of industrie experten.

Prangende vragen werden gesteld met als doel de start-ups verder te laten nadenken over de positionering en groeimogelijkheden van hun tech oplossing.

Onder meer Renaat Berckmoes (Partner Fortino Capital), Katrin Geyskens (Partner Capricorn Partners), Arun Luyckx (Product Innovation Manager DP World), Laurent Marcel (CFO Unified Post) en Jan De Witte (CEO Barco) traden op als expert.

"Een start-up laten groeien kan lastig zijn, zeker in deze tijden. Het ontbreekt start-ups niet om groot te denken, maar elk succesverhaal begint met de juiste kennis én een netwerk. Het is daarom vandaag nodig dat start-ups zich snel kunnen laten omringen door de juiste bedrijven en raadgevers.

We geloven sterk dat dat belangrijke springplanken zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden die gepaard gaan met hun volgende grote stap." - Griet Helsen (Entrepreneurial Business Leader en Partner PwC België)

"Pitchen tijdens The Big Score sessie was een dubbele overwinning voor Wenite: we hebben interessante investeerders ontmoet en hebben verschillende introducties met bedrijven binnengehaald.

Bovendien zorgt het simpele feit dat je live feedback krijgt van experts ervoor dat je je spel verbetert bij het voorbereiden en geven van je pitch." – Jasper Dezwaef (Co-founder Wenite, één van de pitching start-ups)

Voor de eerste jaargang werkte de organisatie samen met verschillende sourcing partners, waaronder Start it @KBC, Netwerk Ondernemen, Birdhouse, VOKA en Scaleup Vlaanderen. Dat zal voor het komende seizoen niet anders zijn. Wel kunnen start-ups zich nu ook zelf nomineren om te pitchen.

Via het online formulier kunnen ze aangeven in welke domeinen ze actief zijn en waarom zij een plekje verdienen op het sessie podium. Op deze manier krijgt iedereen de kans om zich kandidaat te stellen en wordt er niet enkel naar het portfolio van andere acceleratoren en organisaties gekeken.

Zo behoudt Startups.be | Scale-Ups.eu het neutrale karakter van connector.

"Ondanks de huidige crisis moeten we in België trots zijn op ons divers startup landschap. En met de juiste duw in de rug kunnen deze meespelen op wereldniveau.

Door te focussen op sectorspecifieke ecosystemen willen we (jonge) starters in een stroomversnelling brengen om meteen de juiste partners tegen te komen. Alle relevante stakeholders, potentiële partners en investeerders voor die ene industrie tekenen present. Dat matchen en connecteren is de kern van onze missie." – Charlotte Gréant (General Manager Startups.be | Scale-Ups.eu).